Plank jij wel eens? Planken is een geweldige oefening waar je bijna je hele lichaam mee traint. De een vindt het een vreselijke oefening en de ander daagt zichzelf graag uit. Feit is dat planken een zware oefening is maar bijzonder effectief!

Wat is de plank en hoe voer je deze oefening uit?

De plank is een oefening waar je geen toestellen voor nodig hebt: je eigen lichaamsgewicht is voldoende. Voor de basisplank ga je eerst op je buik liggen, met je ellenbogen onder je schouders en je tenen tegen de vloer. Vervolgens druk je je lichaam op, zodat je een zo recht mogelijke plank vormt. Belangrijk is dat je rug niet bol of hol trekt. Dit doe je door je navel in te trekken en je buikspieren aan te spannen. Ook helpt het om tussen je handen te blijven kijken en niet naar voren of naar beneden te gaan staren. Planken kan ervoor zorgen dat je gaat trillen, dit is niet erg maar kan wel afleiden. Een goede tip om gefocust te blijven tijdens de oefening is om te letten op je ademhaling. Een diepe buikademhaling helpt je de oefening door!

Variaties van planken

Tot slot is het belangrijk om te weten dat je met de plank nog veel meer mogelijkheden hebt. Als de basisplank te moeilijk voor je is dan kan je beginnen met de hoge plank (op je handen i.p.v. onderarmen) Maar is de basisplank juist te makkelijk geworden dan kun je talloze variaties proberen. Hierbij wordt het planken zwaarder en kun je de focus op bepaalde spieren of spiergroepen leggen. Bijvoorbeeld de side plank (op een been en arm steunend) of de one-arm en one-leg (steunend op één arm of één been). Bij Zlim begeleiden we je door de oefeningen heen en zorgen we dat de oefeningen aansluiten bij je eigen kunnen.

Planken in een warmtecabine

Planken kan je in principe overal doen, in je slaapkamer, het strand, het bos of op kantoor 😉 Maar omdat je met planken zo veel spiergroepen aanspreekt kan het zorgen voor spierpijn. Om dit te voorkomen is het trainen in onze warmtecabines de oplossing. Dus wil jij zonder spierpijn planken? Kom zlimmen!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?