We kennen het allemaal. Meestal voelen we het na een flinke workout. Maar soms ook na een dag tuinieren, of zelfs na een stevige wandeling. Spierpijn. Maar wat is het, hoe ontstaat het en is het soms ook nog ergens goed voor?
Als je bewegingen maakt waar je spieren niet aan gewend zijn kan spierpijn ontstaan. Meestal is dat als je gaat sporten, helemaal als je net (weer) begint. En wat dacht je van klussen? Dat zijn toch meestal bewegingen en houdingen die we niet dagelijks maken. Ook een verkeerde houding kan spierpijn opleveren.
Spierscheurtjes door inspanning
Door de inspanningen die je levert ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. In deze scheurtjes – dus eigenlijk beschadigingen of zelfs ontstekinkjes – wordt water vastgehouden waardoor je spier gaat opzwellen. Je spier kan daardoor minder kracht leveren, soms zelfs maar 50% van je normale spierkracht. Zolang je rustig op een stoel zit voel je niets, maar als je opstaat merk je de doffe pijn in je spieren op.
Bij heel intensief gebruik van je spieren of door extreme belasting kun je ook al tijdens het sporten last krijgen van spierpijn. Je spieren moeten dan zo hard werken dat het niet voldoende lukt om alle afvalstoffen af te voeren. Met name het melkzuur wat zich ophoopt in je spieren kan zorgen voor flinke spierpijn.
No pain, no gain
Vaak geeft het ons wel een “lekker” gevoel, op een vreemde manier. Door de spierpijn na een flinke workout weten we tenminste dat we goed ons best gedaan hebben. En het gaat immers na een paar dagen meestal vanzelf wel weer over. Of zijn die scheurtjes in je spieren eigenlijk helemaal niet zo positief?
Spierpijn kun je zien als een natuurlijk proces waarbij je lichaam sterker wordt. We zeggen niet voor niets wel eens “No pain, no gain”. Spierpijn betekent inderdaad dat je lichaam sterker wordt en het aan het herstellen is van een (te) zware inspanning. Maar, aan de andere kant is het nou ook weer niet zo dat als je geen spierpijn hebt je training geen effect gehad zou hebben. Denk maar eens na: aan het dagelijkse fietsritje naar je werk of de supermarkt houd je meestal geen spierpijn over. Toch telt die beweging zeker mee om je lichaam fit en gezond te houden.
De beruchte tweede dag
Soms ontstaat spierpijn dus direct, soms merk je het pas na een paar dagen. Latere spierpijn krijg je meestal na zware belasting waarbij spieren opgerekt worden terwijl ze actief zijn. Als je een berg afloopt bijvoorbeeld. Zodra we spierpijn opmerken zien we altijd op tegen de volgende dag… Dan is het meestal nóg erger. Vreemd, toch, of niet?
Als je bedenkt dat spierpijn dus eigenlijk het gevolg is van schade aan je spieren, dan begrijp je dat waarschijnlijk beter. De dag na je fysieke inspanning gaat je lijf gelijk aan de slag met het herstellen van de beschadigingen in je spieren. Dat heeft even tijd nodig, en na 48 uur is dit proces op z’n piek. Logisch dus dat je dan het meeste pijn ervaart. Daarna trekt het weg, en na een dag of vijf is het zo goed als verdwenen. Nu is ook duidelijk waarom het belangrijk is dat je na een intensieve workout een dag rust inplant.
Als je eenmaal spierpijn hebt kun je weinig anders dan afwachten tot het over is. Het is een kwestie van even de tanden op elkaar. Om het ergste zeer tegen te gaan helpt het soms om een warme douche te nemen. Of een massage, dat biedt ook verlichting. Helemaal weg krijg je het niet. Dat kost uiteindelijk gewoon een paar dagen tijd. Misschien kun je het beter zien te voorkomen.
Spierpijn voorkomen
Laten we bij het begin beginnen: zorg voor een gezond lichaam met gezonde en sterke spieren. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Eiwitten bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Bovendien helpen ze bij het herstel na overbelasting. Ook is het belangrijk om voordat je gaat sporten je spieren warm en soepel te maken met een goede warming up. Net zo belangrijk als de cooling down na afloop, trouwens. En dat is niet hetzelfde als flink rekken en strekken, hoor!
Als je regelmatig beweegt en een gezonde leefstijl hebt zul je over het algemeen minder last hebben van spierpijn. Overigens is er nog een heel goede manier om spierpijn te voorkomen.
Verwarmde cabines
Sport je bij Zlim, dan sport je in verwarmde cabines en in liggende positie. Sporten volgens de Thermo Fysische Methode, noemen we dat. Door de constante warmte blijven je spieren op temperatuur en heb je een betere doorbloeding. Je spieren voeren dan makkelijker melkzuur af, waarmee je spierpijn voorkomt. Bovendien is er geen warming up nodig en dat scheelt tijd. Door de horizontale positie is er ook geen belasting op je gewrichten, wat ook blessures voorkomt. Een heel efficiënte manier om spierpijn te voorkomen is dus sporten in een warmtecabine.
No pain, just gain!
Behalve de bovenstaande voordelen, nemen beter doorbloede spieren ook meer zuurstof op. En dat maakt bewegen makkelijker. Dus, je kunt er best een schepje bovenop doen. Dat klinkt eigenlijk heel goed; een flinke workout in minder tijd, lekker warm en ontspannen, zichtbaar resultaat en nagenoeg geen spierpijn of blessures. Dát noemen we nou een win-win situatie!
Wil jij ook sporten zonder spierpijn? Kijk wat Zlim voor jou kan betekenen en neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging voor een vrijblijvende afspraak.