Smoothies. Fris groen, knalroze, helder rood of donkerpaars. Je koopt ze in allerlei vrolijke kleuren en in de meest exotische smaken. Voor een lekkere start van je dag, of een verfrissend tussendoortje. Je gooit wat fruit in een blender en maakt ‘m zo zelf. Of je koopt er een onderweg, bij een van de vele nieuwe hippe Smoothie Bars. Kant en klaar van de supermarkt kan ook. De smoothie is helemaal van nu, en niet meer weg te denken. Logisch, want met zo’n lekker drankje les je niet alleen je dorst, je bent ook nog eens gezond bezig. Toch?
Je dagelijkse hoeveelheid in een keer binnen
Uiteraard! Er zit immers heel veel fruit in. Reuze gezond! Een goede start van je dag, met een paar slokken heb je al je benodigde fruit (en groenten) binnen. Per dag heb je minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit nodig. Wanneer je dat pureert voor een smoothie lijk je dus in een keer klaar. Maar is dat echt zo? Als je hele stukken fruit en groente pureert, gaat door het proces een deel van de vezels en vitamines verloren. Je houdt dus minder over. Anders gezegd; je komt tekort. Dat is snel opgelost zou je denken; gewoon een appeltje of een handje spinazie extra. Maar dat is weer iets te simpel gedacht. Want ongemerkt krijg je met een smoothie ook aardig wat suikers binnen. Helemaal als er ook vruchtensap is toegevoegd.
Sugar rush met een smoothie
Smoothies bevatten dus óók suiker. Voor een groot deel zijn dat natuurlijke suikers. Maar omdat er meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in moet om voldoende vezels en vitamines binnen te krijgen, neem je ongemerkt wel teveel van die natuurlijke suiker tot je. In een glas smoothie van 250 milliliter zit al gauw een hoeveelheid suiker die vergelijkbaar is met 7 suikerklontjes (30 gram suiker). Zeker als ze gemaakt zijn met toegevoegd sap. Een stuk meer dan goed voor ons is. Je bloedsuikerspiegel stijgt dus na het drinken van een smoothie, waarop je lichaam direct zal reageren; sugar rush! Na deze sugar rush komt de dip, waardoor je snel weer een hongergevoel krijgt en opnieuw op zoek gaat naar een tussendoortje. Is die smoothie eigenlijk wel zo gezond als we denken?
Groenten toevoegen aan je smoothie
Misschien kun je je smoothie wel gezonder maken door geen fruit maar groenten te gebruiken. Groente bevat over het algemeen minder suiker dan fruit. Toch zit er in sommige groentesoorten relatief veel suiker. Tomaat bijvoorbeeld, of rode biet, wortel of rabarber. Daarnaast wordt toch regelmatig een beetje gepureerd fruit of sap toegevoegd. Bij kant-en-klare groente smoothies, is sap vaak zelfs het belangrijkste ingrediënt. Dat maakt ook je groente smoothie helaas weer een stukje minder gezond.
Smoothie; Do or Don’t?
Hoe gezond of ongezond is een smoothie nou dan eigenlijk? Ongezond kunnen we niet zeggen als we de smoothie vergelijken met bijvoorbeeld een glas frisdrank. Weliswaar bevatten beide veel suiker, maar in je smoothie zitten tenminste nog vezels vitamines en mineralen. Als je dus moet kiezen is een smoothie zeker een betere keuze dan een glas frisdrank.
Maar wanneer je fruit en groente drinkt in plaats van eet, dan voel je minder goed wanneer je vol zit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een smoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit of groente eet. Probeer maar eens. Een gepureerde banaan en vier sinaasappels drink je zo op. Maar om dat allemaal achter elkaar op te eten lukt je waarschijnlijk niet. Na de banaan en de eerste sinaasappel zit je al behoorlijk “vol”. Een smoothie is dus minder verzadigend dan los fruit of groente.
Wil je je dag starten met een smoothie ter vervanging van je normale ontbijt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je smoothie ook voedsel bevat dat vergelijkbaar is met een ontbijt. Als je gewoon wat fruit mixt, is dat niet voldoende. Voeg je er groenten, zaden, noten, kefir of yoghurt en eventueel wat havermout aan toe, kan het wel als alternatief dienen.
Zelf je smoothie maken
Een vers bereide smoothie bevat vaak wel meer vitamines dan kant-en-klaar-smoothies die je in de winkel kunt kopen. Het is dus een goed idee om je smoothie zelf te maken. Dan weet je precies wat er in zit. Je kunt dan water gebruiken in plaats van sap. Dat scheelt alweer in de hoeveelheid suiker. Als je liever zuivel toevoegt, kies dan voor magere of halfvolle producten. Ook kun je een kleinere hoeveelheid fruit nemen, en dit aanvullen met groenten die weinig suiker bevatten. Spinazie of boerenkool bijvoorbeeld. En het mag duidelijk zijn: voeg geen suiker, honing of stroop toe. Als laatste nog een gekke tip….: lepel je smoothie naar binnen, in plaats van te drinken. Je eet dan langzamer waardoor je sneller merkt wanneer je verzadigt bent.
Balans tussen gezond en genieten
Je smoothie is niet per se gezond of ongezond. Je bent het meest gezond bezig als je je dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten gewoon eet. Maar zoals met alles, gaat het om het grote geheel. De balans tussen gezond en genieten. Af en toe een smoothie drinken is natuurlijk helemaal niet erg. Soms juist een heel goed alternatief! Zeker als je ze zelf maakt en kiest voor een gezonde variant. Natuurlijk hebben we een paar goede recepten voor je. Van lekker tussendoor, tot maaltijdvervangend. Zlim helpt je graag in balans te komen en te blijven. Kijk wat Zlim voor jou kan betekenen en neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging voor een vrijblijvende afspraak.