Vitamines

Vitamines zijn voedingsstoffen die voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen. Ons lichaam heeft deze stoffen nodig om gezond te blijven. Een tekort aan een bepaalde vitamine is vaak niet gelijk merkbaar, maar kan op den duur leiden tot klachten of zelfs ziekte. Het is daarom belangrijk dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Helaas is dat lastig in de tijd waarin we leven, veel voedsel is bewerkt en we eten met z’n alle structureel te weinig groenten.

Er zijn in totaal 13 vitamines: A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en K. We hebben al deze vitamines nodig voor een goed functionerend lichaam. Maar hoe weet je nou of je genoeg binnenkrijgt van bepaalde vitamines en wanneer niet?a

Naar je eigen lichaam luisteren is erg belangrijk bij het herkennen van een mogelijk tekort. Ben je moe terwijl je goed slaapt? Heb je rusteloze benen of is je concentratie ver te zoeken? Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een vitaminetekort.

Inname voeding

Het is verstandig om eerst naar je voeding te kijken, zodat je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg dat je iedere dag genoeg verschillende groenten en fruit eet en varieer elke dag. Biologisch eten is ook altijd een goed idee. Biologisch voedsel is minder bewerkt en bespoten, dit heeft een positief effect op het behoudt van de vitamines. 

Eet je weinig vlees en zuivel? Dan krijg je misschien te weinig vitamine B12 binnen en is het verstandig om dit in supplementvorm bij te slikken.

Heb jij het gevoel dat je vitamines te kort komt? Ga niet zomaar supplementen slikken maar vraag een specialist om met je mee te kijken.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?