Vaak wordt er gewaarschuwd voor zout eten. Of zout gezond of ongezond is, hangt vooral af van de dosis. Teveel is niet goed en een tekort ook niet. Te veel zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Ook veroorzaakt te veel zout eten het risico op nierschade. 

Voldoende zout echter, zorgt ervoor dat het menselijk lichaam gehydrateerd blijft, er minder spierkrampen optreden en de zenuwgeleiding zich kan voltrekken. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout per dag nodig. 

Wij krijgen met ons Westerse voedingspatroon echter al snel te veel zout binnen, namelijk zo’n 9 gram zout per dag. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. 

Hoe zorg je voor een goed en gezond voedingspatroon met niet teveel en ook niet te weinig zout? 

Dat doe je door bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Deze voeding bevat meestal te veel zout. Als je wegblijft bij sterk bewerkte fabrieksproducten, krijg je dus niet snel te veel zout binnen. En wees daarnaast voorzichtig met toevoegen van extra zout aan je eten. Vervang zout door (verse) kruiden en specerijen als smaakmaker en je zult verrast zijn hoe smakelijk je eten is. 

Wil je meer weten over smakelijk en gezond eten? Maak dan een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt. Wij bij Zlim, kunnen je advies geven over een gezond voedingspatroon. We hebben honderden recepten die superlekker zijn en een gezonde hoeveelheid zout bevatten.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?