Hummus, inmiddels niet meer weg te denken uit het supermarktschap. Misschien ken jij het als hoemoes, humes of hoummous. Deze puree op basis van kikkererwten, sesampasta (tahin) en enkele andere ingrediënten zoals knoflook, is afkomstig uit het Midden Oosten. Je kunt het heel makkelijk zelf maken en aan je eigen smaak aanpassen. Maar, wat kun je er eigenlijk allemaal mee?
Hummus als gezonde dip of beleg
Hummus is waarschijnlijk het meest bekend als dip. Lekker voor bij de borrelplank: stukjes bleekselderij, worteltje of komkommer met een pittige hummus-dip. Maar je kunt hummus ook op je cracker smeren als beleg, of op je boterham of rijstwafel. Wil je een keer variëren met je zelfgemaakte pizza? Gebruik dan hummus eens als basis, in plaats van tomatensaus. Beleg ‘m met reepjes gerookte paprika, courgette en stukjes feta en je hebt een verrassend smakelijke (en vegetarische) pizza. Behalve lekker is hummus ook nog behoorlijk gezond.
Kikkererwten voor gezonde darmen
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, goed voor je spieren dus en bovendien passend in een gezond en vegetarisch voedingspatroon. De langzame koolhydraten zorgen voor een langer verzadigingsgevoel en de vele vezels zorgen voor een gezonde darmwerking. Kikkererwten bevatten ook nog eens een paar fijne mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium en vitamine B11 (foliumzuur). Kortom, genoeg reden om humus op je boodschappenlijstje te zetten.
Hummus recept
Nog beter is het natuurlijk als je jouw hummus zelf maakt. En dat is super simpel, en lekker. Je hebt er naast de ingrediënten een blender, staafmixer of keukenmachine voor nodig. Of, om gelijk wat spieren, te trainen een ouderwetse vijzel. Er zijn vele variaties maar voor een basis hummus heb je het volgende nodig:
• 400 gram (biologische) kikkererwten uit pot of blik (uitgelekt)
• 1 el tahin (sesampasta, te koop bij toko of beter gesorteerde supermarkt)
• 4 el olijfolie
• 2 teentjes knoflook
• 4 el citroensap
Je pelt de knoflook en doet dit met alle ingrediënten in een hakmolen of keukenmachine. Meng het tot een egale smeuïge massa en voeg naar smaak nog wat peper en of zout toe. That’s it! Je kunt het serveren in een schaaltje of oosters kommetje en eventueel garneren met wat bieslook of peterselie.
Hummus met biet of pesto
Je kunt het natuurlijk net zo lekker maken als je zelf wilt: voeg wat gekookte rode biet toe voor een leuke roze hummus, tomatenpuree en sambal voor extra pit, of meng jouw hummus met zelfgemaakte pesto. Wil je iets heel anders, mix er dan wat feta en spinazie en een snufje kaneel doorheen. Variatie genoeg dus, voor een gezonde boterham of dip!