Indian Summer of niet, in oktober zijn de dagen toch echt al een stuk korter en frisser. Gek genoeg krijgen we er dan ook ineens weer zin in, die komende koudere periode. De sfeer in huis wordt aangepast, kaarsen gekocht, kleedjes klaargelegd en we verruilen de zomerjurk voor een comfortabele sweater. Het is alsof het verkorten van de dagen ons geestelijk voorbereid op wat komen gaat. Wind, dwarrelende blaadjes en frisse regen. Samen met knusse momenten in huis is dat helemaal herfst.

Ook in de maand oktober kunnen we natuurlijk weer seizoensgroenten van eigen bodem eten. Met het seizoen mee eten heeft zo zijn voordelen. Zo is de smaak van de producten lekkerder in de periode dat ze werkelijk geoogst worden. Ook kies je op die manier voor duurzaam eten. En, niet geheel onbelangrijk, je hebt automatisch een gevarieerd en verantwoord eetpatroon als je deze producten kiest. Krijg je mooi lekker veel voedingsstoffen binnen.

Scary pumpkin!

Een van de leukste oktober groenten is misschien wel de pompoen. Natuurlijk super decoratief en een echte eye-catcher op je keukentafel of aanrecht. Maar behalve dat zijn ze ook nog hartstikke gezond! Zo maar even een paar punten: pompoen is rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E, bevat weinig calorieën maar véél vezels. Natuurlijk kennen we allemaal de grote oranje reuzepompoen. Leuk om uit te hollen voor Halloween en er dan een eng spook van te maken. De vulling gebruik je voor een lekker recept, zoals een ovenschotel met pasta en pompoen of quinoa met zwarte bonen en pompoen. Vergeet de pitjes niet te bewaren, want die kun je weer goed gebruiken bij een lekkere salade.

Zlim afvallen inspiratie recept - pasta ovenschotel met pompoen

De smaak van vroeger

Een andere blikvanger deze maand is de ‘good old’ rode kool. Een van de oudste kool soorten, met een lichtzoete en typische koolsmaak. Echte herfstgroente, wat ons betreft. Bovendien bevat rode kool zowel calcium en fosfor als magnesium; een sterke combinatie die zorgt voor sterke botten. En wát een kleur op je bord geeft dat!

De smaak van rode kool met appeltjes, wie kent het niet? Dat is toch pure nostalgie! Maar je kunt zoveel meer met rode kool. In stamppot, met kalkoen of kabeljauw, gekookt met gekookte kastanjes. Je kunt het roerbakken, met tutti frutti of ananas en rozijnen. Of, als je nog even van de zon wilt nagenieten, geraspt in een salade met bijvoorbeeld witte kool en een yoghurtdressing met sinaasappelsap. Beetje groene veldsla erbij voor de kleur en kruidige smaak en als topping natuurlijk je pompoenpitten.

Zlim biedt je inspiratie voor lekker en gezond eten, en helpt je naar de balans tussen gezond en genieten. Wil je weten wat Zlim voor jou kan betekenen? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?