Het mooie weer, de versoepelde regels, we kijken er allemaal naar uit om weer langzaam maar zeker terug te gaan naar normaal. Hoe dat er dan ook uit mag zien. Toch brengt deze hele periode ons ook iets moois. Bewustwording, bijvoorbeeld. We genieten weer van de kleine dingen om ons heen. Een belangrijk gegeven om de juiste mindset te houden.
Blij van groen
De natuur is een veelbezochte plek op het moment. Want als het een beetje weer is, trekken we massaal de natuur in voor een heerlijke wandeling. Een goed idee overigens, want wandelen in de natuur biedt veel goeds. Verse lucht bevat meer zuurstof. Je zintuigen worden meer gestimuleerd, net als je brein. De zon geeft ons de nodige vitamine D en optimaliseert hormonen. En, je wordt er blij van, van die diversiteit aan tinten groen om je heen. Juni heeft daarin absoluut zijn eigen charme. De natuur op z’n mooist. Wat een rijkdom!
Seizoensgroenten van juni
Ook in juni moet er gegeten worden. En natuurlijk met groenten van het seizoen. Vers geoogst en vol van smaak. De seizoensgroenten van de maand juni zijn aardappelen, andijvie, artisjok, asperges, bloemkool, broccoli, doperwt, groene selder, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, prei, prinsessenbonen, raap, radijs, savooikool, spinazie, spitskool, tomaten, uien, venkel, warmoes en wortelen.
Artisjok: de distelbloemknop
Veel bekende namen, maar ook wel een aantal die je niet direct herkent. Bijvoorbeeld de artisjok. Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distel. Deze grijsgroene bloemknoppen bestaan uit vele kleine blaadjes die om een bloembodem zijn gevouwen. Op deze bloembodem (het ‘hart’ genoemd) groeit een soort harig ‘hooi’. De bloemknoppen worden geplukt voor ze in bloei gaan. Als je de plant door laat groeien gaan de blaadjes open en ontwikkelt zich het ‘hooi’ dat binnenin zit tot een prachtige paarse bloem. Mooi om te zien, maar een bloeiende artisjok is niet meer eetbaar. Die staat weer heel leuk in een vaas, op tafel.
Gunstig effect op de darmflora
Opmerkelijke groente dus, die artisjok. Maar, wat we ook graag willen weten is of het een beetje gezond is. Artisjokken zijn erg voedzaam. Zoals alle groenten is de artisjok caloriearm, ook al bevat hij meer koolhydraten dan gemiddeld. De helft van daarvan bestaat uit de stof inuline en dat kan een gunstig effect hebben op de darmflora.
In vergelijking met andere groenten bevat artisjok ook veel calcium en magnesium, en vrij veel ijzer, kalium en fosfor. Tel daar vitamine C bij op, en een flink aantal B vitamines en je hebt een indrukwekkend rijtje. En daar houdt het niet bij op: de bittere stof in deze groente, cynarine, zou een positieve invloed op het maagslijmvlies en de lever hebben en mogelijk het cholesterolgehalte verlagen. Bovendien zou artisjok de eetlust opwekken en ondersteunt het de spijsvertering.
Zlimme recepten voor juni
Reden genoeg om de artisjok eens op je menu te zetten. Natuurlijk is het een groente die in het woordenboek van Zlim niet kan ontbreken. We hebben dan ook een aantal recepten met artisjok op onze website staan. Wat dacht je van artisjokhart met saliedip? Een eenvoudig, maar overheerlijk gerecht. En deze gnocchi met Griekse twist is rijkelijk gevuld met feta, olijven, kappertjes en artisjok.
Gezonde leefstijl met Zlim
Wil je nog meer tips van Zlim en je bewegings- en voedingspatroon aanpassen, zodat je nog lekkerder in je vel zit? Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt en plan een kennismakingsgesprek.