Mediteren wordt door steeds meer mensen beoefend. Waar het voorheen werd bestempeld als iets wat alleen ‘spirituele’ mensen deden, wordt het nu voor steeds meer mensen toegankelijk en onderdeel van hun dagelijks leven. Dit zeker niet zonder reden! Meditatie helpt tegen stress, somberheid en slapeloosheid. Het is iets wat iedereen, ieder moment van de dag kan doen.

Daarnaast worden er veel onderzoeken gedaan naar wat meditatie met je brein doet, de resultaten liegen er niet om. Voor een positiever, rustiger en gelukkiger leven raden we het iedereen aan om dagelijks te mediteren, al is het maar 10 minuten. Even je aandacht naar binnen keren, onderzoeken wat er nou echt in jou aanwezig is en welke gedachtes er door je hoofd gaan. De bewustwording hiervan kan al helpen om jou gedachtes en gevoelens beter te relativeren. We leven in een maatschappij waar onze aandacht constant naar buiten is gekeerd, dus 10 minuutjes per dag wat aandacht voor jezelf mag best! 😉

Wat is mediteren?

Veel mensen denken bij mediteren dat je je gedachtes volledig stop moet zetten of dat je leert om helemaal niet meer te denken. Gedachtes kan je niet stoppen, ze zullen er altijd zijn. Het gaat er vooral om dat je anders leert kijken naar die gedachtes en ze beter los kunt laten.

Mediteren helpt je hierbij, het leert je om je aandacht te trainen. Het trainen van je aandacht is erg belangrijk omdat je brein daar van origine niet zo goed in is. Een gemiddelde persoon heeft zo’n 25.000 tot 50.000 gedachten per dag. Je kent vast wel dat gejaagde gevoel wanneer je aan allerlei dingen tegelijk denkt maar niks echt voor elkaar krijgt.

Door dagelijks te mediteren leer je je brein alle aandacht op één ding te focussen. Dat kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, je hart of je buik, maar ook geluiden, emoties en gedachten. Hiermee train je dus jouw brein om meer focus te creëren en niet constant mee te gaan in al die 25.000 gedachten.

Wanneer je een langere tijd dagelijks mediteert kan dit voor veel voordelen voor je brein zorgen:

  • Je ontwikkelt meer empathie en compassie
  • De snelheid van je hersenen vergroot
  • Het gedeelte in je hersenen wat een rol speelt bij stress en angst wordt kleiner
  • Je krijgt meer focus dus je gedachte dwalen minder snel af
  • Emoties worden makkelijker verwerkt

Genoeg reden dus om dagelijks aan meditatie te doen!

Benieuwd naar wat Zlim voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?