Aankomen tijdens de overgang, waarom? Vrouw zijn is niet altijd even gemakkelijk, maar wel speciaal. We mogen het vrouw zijn best omarmen, ondanks dat het veel ongemakken met zich mee brengt. Denk maar aan die verschrikkelijke overgang. Ik herken mijn lichaam bijna niet meer terug. Ik krijg die spijkerbroek die ik nog niet eens zo lang heb helemaal niet meer dicht. En dat zomerrokje die ik vorige zomer zo lekker vond zitten? Te klein. Zonder duidelijke reden verandert je lichaam. Aankomen tijdens je overgang. Is het dan toch waar? Dat vrouwen tijdens de overgang moeite hebben met het op peil houden van hun gewicht? Moeten we er maar gewoon mee dealen dat we aankomen tijdens de overgang?

Gewichtstoename tijdens de overgang

Helaas valt het niet langer te ontkennen: veel vrouwen ervaren dat zij aankomen tijdens de overgang. De voornaamste reden hiervoor is dat je basale energiebehoefte afneemt. Dit is de hoeveelheid energie die jouw lichaam nodig heeft om alle processen goed te laten functioneren, wanneer jouw lijf in totale rust is. Processen waaraan je kunt denken zijn je hart- en longfunctie, je stofwisseling en de verwarming van je lichaam.

Een ander voorbeeld van zo’n proces is je voortplantingsfunctie. Dit kost dus ook energie. Het lichaam heeft nou eenmaal calorieën nodig voor de eisprong. En heb je al nagedacht over de menstruatie? Een paar dagen voordat jouw menstruatie begint, ga je waarschijnlijk meer eten. Jouw lichaam geeft dus eigenlijk signalen af dat ze alvast energie moeten gaan sparen voor het proces wat over enkele dagen van start gaat.

Wegen en meten tijdens het afvallen

Overgang zorgt voor dalende energiebehoefte

Rond de overgang neemt de voortplantingsfunctie af. Omdat hier op het moment nauwelijks meer energie voor nodig is, daalt je basale energiebehoefte ook. Maar hoe kan het dan dat veel vrouwen aankomen tijdens de overgang? Jouw energiebehoefte neemt af, maar je blijft wel net zo veel eten. In sommige gevallen juist wat meer. Leg daarnaast het feit dat jouw stofwisseling trager wordt naarmate je ouder wordt. Dat verklaard waarom de meeste vrouwen aankomen tijdens de overgang.

Veranderende hormonen rond de menopauze

De overgang heeft ook invloed op jouw hormonen. Rond de overgang maken jouw eierstokken minder van het hormoon oestrogeen aan. Jouw vetcellen bevatten ook oestrogeen. Wanneer de natuurlijke voorraad van oestrogeen minder wordt, is ons lichaam erop ingesteld dat het gaat ‘hamsteren’. Wanneer de aanmaak van oestrogeen gaat dalen, gaat jouw lichaam dus eigenlijk meer vetcellen aanmaken. Als soort compensatie. Op deze manier ervaren veel vrouwen dat zij aankomen tijdens de overgang. En je begrijpt natuurlijk wel dat die vetcellen precies op plekken gaan zitten waar jij ze niet wil hebben: rond je buik, je heupen en je armen.

Er is nóg een ander hormoon dat ons moet hebben tijdens de overgang. Testosteron. Oftwel, onze mannelijke kant. Ook dit hormoon daalt tijdens de overgang. Dit zorgt ervoor dat jouw spiermassa afneemt. Minder spieren betekent weer dat jouw energiebehoefte daalt, terwijl je gewoon evenveel blijft eten. En dat is precies het probleem. Je blijft evenveel eten, terwijl je minder nodig hebt. En ik hoef jou ongetwijfeld niet uit te leggen dat wanneer er meer calorieën worden gegeten dan het lichaam nodig heeft, vrouwen aankomen, dus ook tijdens de overgang.

Oké. Aankomen tijdens de overgang komt dus door je veranderende hormoonhuishouding. Dit is eigenlijk vrij logisch te verklaren, maar het is niet leuk. Hoe kun je het aankomen tijdens de overgang dan voorkomen?

Tips voor een gezond gewicht tijdens de overgang

Om te beginnen kun je aankomen tijdens de overgang voorkomen door te bewegen! Te weinig beweging zorgt namelijk al snel voor het aankomen tijdens de overgang. Kom in actie! Zoek uit welke beweging voor jou werkt! Ga jij liever een wandeling maken in het bos of meldt jij je aan bij de plaatselijke voetbalvereniging? Ook minder intensieve beweging helpt jou al bij het behouden van een gezond gewicht. Zorg ervoor dat je iedere dag in ieder geval een half uurtje beweegt. Hiermee voorkom je het aankomen tijdens de overgang.

Wanneer jij niet wil aankomen tijdens de overgang raden wij je aan om minder suiker te eten. Zet die snoeppot weg, geen kant-en klarensauzen meer en doe geen suikerklontjes meer in jouw kopje koffie of thee. Suiker zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel heel snel stijgt. Maar zo hard als deze stijgt, daalt hij ook. Het gevolg is dan dat je weer meer suiker nodig hebt om het in balans te houden. Daarom kun je het beste zo min mogelijk suiker eten wanneer je niet wil aankomen tijdens de overgang.

Eet daarnaast minder snelle koolhydraten. Hieronder vallen onder andere koekjes, aardappels, witte rijst en pasta. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat vrouwen sneller aankomen tijdens de overgang. Het is beter om koolhydraten te halen uit groente, fruit, speltbrood en zilvervliesrijst. Langzame koolhydraten worden veel trager in jouw lichaam opgenomen. Hierdoor houd je jouw bloedsuikerspiegel stabieler. Dit zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel vast houdt. Waardoor de kans op aankomen tijdens de overgang weer kleiner wordt!  

Voorkom dikker worden

Gelukkig kun je wel iets doen tegen het aankomen tijdens de overgang. Zeker nu je er meer kennis over op hebt gedaan. Wanneer jij met regelmaat op de weegschaal gaat staan, kun je sneller ingrijpen. Het is natuurlijk makkelijker om twee of drie kilo af te vallen dan om tien kilo kwijt te raken. De tip die we je hiervoor het beste kunnen meegeven is zorgen voor voldoende beweging. Dat klinkt natuurlijk erg logisch. Maar het is écht de eerste stap om overgewicht te voorkomen. Zorg ervoor dat je jouw spiermassa in beweging houdt. Dit kun je doen door onder andere te wandelen, te fietsen en het liefst ook wat krachttraining te doen. Wanneer jij een half uurtje per dag matig intensief beweegt, doe je echt al wonderen voor je lichaam. Het draait allemaal om het vinden van de balans tussen gezond en genieten. En laten wij dáár bij Zlim nou heel erg goed in zijn.

Aankomen tijdens de overgang? Wij kunnen je helpen. Merk jij dat je dikker wordt? Of lukt het je niet om blijvend af te vallen? Neem dan gerust contact met ons op! Bij Zlim helpen we dagelijks vrouwen in de overgang waardoor we hier erg veel ervaring in hebben. De combinatie van voedingsbegeleiding en doelgerichte oefeningen, daar ligt onze specialiteit. Aangekomen tijdens de overgang? Wij helpen jou weer naar maatje ‘lekker in je vel’!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?