Als je wilt afvallen zou het wel eens kunnen helpen als je de keuken beter opruimt en zorgt voor minder stress. Althans, die aanwijzing kregen onderzoekers van het Food and Brand Lab van Cornell University. Zij onderzochten welk effect je ‘mind set’ kan hebben als het gaat om ongewenst snacken.

De onderzoekers volgden een groep van 101 vrouwelijke studenten. Hen werd gevraagd om 10 minuten op een persoon te wachten. De ene helft mocht dat doen in een opgeruimde keuken. De andere helft in een onopgeruimde keuken waar de vuile vaat nog in de wasbak stond, kranten verspreid op de tafel lagen en de telefoon kon rinkelen. Voordat de vrouwen de keuken binnengingen, werd het ene deel van de onderzoeksgroep gevraagd om zich een stressvolle periode in hun leven te herinneren en te beschrijven. Het andere deel van de vrouwen werd gevraagd een niet-stressvolle periode op te halen. Beide groepen mochten in de al dan niet opgeruimde keuken vrijwillig koekjes, crackers of wortels proeven.

Twee keer zoveel koekjes

De groep die zich een niet-stressvolle periode had herinnerd, bleek in een rommelige keuken gemiddeld 100 calorieën minder tot zich te nemen, dan de groep die een gestreste periode had beschreven. De hogere calorie-inname in de gestreste groep was vooral toe te schrijven aan de koekjes, de vrouwen aten er gemiddeld 2 keer zoveel van als de vrouwen in de groep die zich geen stress hadden herinnerd. De geteste chaotische omgeving leek geen invloed te hebben op de (meer)consumptie van crackers en wortels.

Mindset als buffer of trigger

De onderzoekers concluderen dat een chaotische omgeving in combinatie met stress je kwetsbaar kan maken voor een ongezonde voedingskeuze. De mindset kan als buffer of trigger werken. Volgens de co-auteur van het onderzoek, Brian Wansink, is het hebben van een opgeruimde schone keuken een makkelijkere manier dan meditatie, om snacken in de keuken tegen te gaan.

Wil jij inspiratie voor heerlijke en gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?