In 2011 kreeg Joke van Orsouw-Breevaart een hardnekkige longontsteking. Hierna bleef ze last houden van vermoeidheid en hoestte veel. Na een test bij de huisarts werd COPD geconstateerd. Voor Joke geen reden om bij de pakken neer te zitten, zij ging er juist behoorlijk tegen aan. Mét resultaat.

Diagnose COPD

Joke is 64 jaar en woont met haar echtgenoot in Oud-Beijerland. Na de diagnose van de huisarts is Joke doorgestuurd naar een longarts. Die stelde vast dat ze lijdt aan bronchiëctasieën, een chronische, abnormale verwijding van de wand van de luchtwegen. Hierdoor kan slijm niet goed afgevoerd worden, zodat de luchtwegen geïnfecteerd kunnen raken. Met herhaalde aanvallen van bronchitis of longontsteking tot gevolg. Joke: “Op mijn werk merkte ik dat traplopen steeds meer moeite kostte. Ik was vaak echt moe. Toen ik van de longarts hoorde dat mijn longinhoud maar 42% was schrok ik daar behoorlijk van.” De diagnose zette haar aan het denken. “Ik had mijn pensioenleeftijd in zicht, dan wil je nog wel een beetje genieten natuurlijk. Ik wilde er voor zorgen dat dat ook kon, dus ik ging aan de slag om mijn gezondheid te verbeteren.”

Longrevalidatie

In september 2013 kon ze deelnemen aan een longrevalidatietraject. Die kans greep Joke met beide handen aan. Drie keer per week sportte ze onder begeleiding samen met lotgenoten en ging daarbij op zoek naar mogelijkheden. Joke vertelt: “In die drie maanden hebben geleerd om te gaan met de beperkingen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Bijvoorbeeld ramen zemen of boodschappen doen. Onder begeleiding van een psycholoog en een fysiotherapeut leerden we hiermee om te gaan. De dagelijkse zaken weer oppakken gaat goed als je weet waar je grens ligt. Maar het ging er ook om die grens stukje bij beetje te verleggen. Dat was heel leerzaam.”

Aan het eind van het revalidatietraject is haar één ding duidelijk: als je niets doet, word je alleen maar zieker. Daar paste Joke voor. Ze deed al langer aan yoga, maar meldde zich nu ook aan voor een zwemclub en bij een sportschool. En ze ging naar een zangkoor. “Vier dagen in de week was ik sportief bezig. Ik werkte inmiddels niet meer, dus ik daar ook de tijd voor. Die sportschool heb ik maar kort volgehouden, dat vond ik niets. Wandelen en fietsen deed ik liever. Al die inspanningen hebben ertoe geleid dat mijn longinhoud verbeterde. Toen ik 5 jaar later voor controle bij de longarts kwam constateerde hij een vooruitgang van 42 naar bijna 50%! Daar ben ik nog altijd zo super trots op.”

Beter in je vel

Joke zag nog wel ruimte voor verbetering. “Doordat je moeizaam ademt zit je wat meer in elkaar. Mijn figuur veranderde, ik leek kleiner en dikker en dat stoorde me. Jaren geleden sportte ik ook al bij Zlim. Het leek me een goed moment om die draad weer op te pakken.”

Sinds begin dit jaar sport Joke weer twee keer per week bij Zlim. Puur ter verbetering van haar houding en, oké, ook om een klein beetje af te vallen. “Het blijft zoeken naar de balans tussen gezond en genieten”, zegt Joke. Haar schema is afgestemd op haar mogelijkheden en ze wordt goed begeleid. “Maar ook hier verleg is steeds mijn grens een beetje, naar wat er kan. En ik ben er echt blij mee, want ik zit inmiddels weer veel rechter op. Mijn houding is echt verbeterd. Ook zijn mijn benen en buik steviger. Het is gewoon heel fijn, ik voel me er zelfverzekerder door. Dat werkt in alles door. Je voelt je veel minder patiënt en kunt gewoon stralen en genieten.”

Sporten met COPD - Zlim

Juist nu weer sporten

Joke behoort met haar COPD tot de risicogroep. “Juist daarom wil ik sporten. Je weerstand verbetert en geestelijk blijf je ook gezond. Dat is de mooiste beloning, daarmee stijgt je kwaliteit van leven.” Ook nu, ondanks alle beperkende maatregelen gaat Joke nog lekker sporten. “Ik ben totaal niet bang om naar Zlim te gaan. Alles is super netjes geregeld. Je sport met een beperkt aantal anderen, de cabines worden goed schoongemaakt, de ventilatie is goed, ik voel me er echt veilig. En dat kwartiertje in de ozoncabine, dat wil ik niet missen! Voor die twee keer per week een half uurtje inspanning heb je zóveel resultaat.”

Wil jij ook weten of Zlim jou kan helpen bij het verbeteren van je houding en conditie? Neem contact op met Zlim en maak een afspraak een van onze begeleiders. Ze stellen met plezier een programma voor je samen zodat je het leven vol energie en vertrouwen tegemoet kunt gaan.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?