Als we onszelf een nieuwe gewoonte willen aanleren gaat dit meestal om een goed voornemen, denk aan: meer bewegen, anders eten, minder snoepen, minder alcohol drinken..

Maar het kan nogal een uitdaging zijn om een nieuwe gewoonte eigen te maken, je stapt uit je veilige comfortzone en weet opeens niet meer wat je kan verwachten. Maar om bepaalde doelen te behalen zijn sommige veranderingen wel nodig. Wij geven je een aantal tips hoe jij een nieuwe gewoonte eigen kan maken.

Begin klein

Door klein te beginnen, maak je van het aanleren van je nieuwe gewoonte een realistisch doel. Probeer bijvoorbeeld niet meteen nooit meer te drinken maar begin met nog maar één dag per week. Wanneer je nieuwe gewoonte eenmaal in je systeem zit, kun je het groter maken of verder uitbouwen.

Focus je op één nieuwe gewoonte tegelijk

Ga niet meteen van start met meerdere ideeën, maar richt je eerst op één nieuwe gewoonte. Door veel tegelijk te willen doen, loop je het risico dat je één van je gewoontes vergeet. Bij het aanleren van nieuwe gewoonten is het juist belangrijk om je doel voor ogen te houden. Zo maak je het ook haalbaarder voor jezelf.

Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte

Je kunt je bestaande gewoontes gebruiken om nieuwe gewoontes aan te koppelen. Dit maakt het makkelijker om jezelf te herinneren aan je nieuwe gewoonte en zo makkelijker te integreren in je dagelijkse routine.

Denk aan:

  • Bij mijn ontbijt drink ik 2 glazen water
  • Na het avondeten ga ik 30 minuten wandelen
  • Voordat ik uit bed stap schrijf ik eerst in mijn dankbaarheidsdagboekje

Beloon jezelf

Bedenk vooraf een beloning en zet het in de agenda. Zo heb je echt iets om naartoe te werken en blijf je gemotiveerd tijdens het integreren van de nieuwe gewoonte. Stel dus voorafgaand aan het aanleren van de nieuwe gewoonte een proefperiode in en als deze behaald is beloon je jezelf met een lekker dagje spa, een mooi boek of dat etentje bij dat iets te dure restaurant ;)!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?