De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat een volwassen vrouw per dag 50 gram binnen mag krijgen. Hiermee bedoelen zij niet de suikers die in groente, fruit en in zuivelproducten zitten, maar wel de suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd in koeken, sauzen, dranken, tussendoortjes, etc.

1 suikerklontje is gelijk aan 4 gram suiker. Een volwassen vrouw mag volgens het WHO-advies per dag 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Als je zo bekijkt is dat best wel veel…

Suiker heeft zoveel benamingen

Het valt niet altijd mee om suiker te herkennen op labels. Suiker heet allang niet alleen maar suiker meer op een etiket. Voedingsfabrikanten hebben meer dan 50 benamingen om suiker een andere naam te geven. Ingrediënten die eindigen met “ose,” zoals glucose, sucrose, fructose, lactose, dextrose, or maltose zijn allemaal soorten suiker. 

Als je een beetje bekend raakt met deze andere benamingen voor suiker, dan ga je het vanzelf herkennen of er suiker in een product zit.

Minder suiker eten, hoe doe je dat? Zlim geeft tips

Suiker geeft energie

Suiker is een bron van energie, maar wél erg tijdelijk. Het bevat ook een grote hoeveelheid calorieën. Eén klontje geraffineerde witte suiker is ‘goed’ voor maar liefst 24 calorieën. Het wordt dus hoog tijd dat je de consumptie van vooral geraffineerde witte suiker zoveel mogelijk beperkt.

Helemaal suikervrij eten?

Dit wordt lastig, want suiker is ook een koolhydraat. Je kunt koolhydraten niet volledig uit je voedingspatroon schrappen. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke energie bron voor je lichaam. Maar je kan wel voor producten kiezen zonder toegevoegde suikers en dan het beperken van snelle suikers. Door te kiezen voor natuurlijke zoetmakers (zoals banaan, blauwe bessen en aardbei) kun je suiker eigenlijk achterwege laten.

Wat zijn dat eigenlijk snelle suikers?

Snelle suikers veroorzaken hoge suikerpieken in het bloed en suikers leveren eigenlijk alleen calorieën en bevatten geen belangrijke voedingsstoffen (snelle suikers bevinden zich bijvoorbeeld in wit brood, koekjes, ontbijtgranen, frisdranken, kant en klare sappen en witte pasta).

Havermout met blauwe bessen

Wat kun je wel doen?

Vaak krijgen we (ongemerkt) meer dan de aanbevolen hoeveelheid suikers binnen. Hoe kun je nu ervoor zorgen dat je minder suiker binnen krijgt? Hieronder enkele tips over hoe je jouw suikerinname kan verminderen.

Ontbijt zonder suiker
Een goed begin van de dag, is een begin met een ontbijt zonder toegevoegde suikers, zoals bijvoorbeeld havermoutpap met kaneel. In het Zlim receptenboek staat een heerlijk recept hiervoor.

Lees de etiketten
Als je boodschappen doet zonder op de etiketten te letten, zul je toch ongemerkt teveel suiker binnenkrijgen. Je kunt alleen veranderen als je ook weet waar het allemaal in zit en die producten gaat vermijden.

Stop met frisdrank en klant en klare vruchtensappen
Frisdrank en klant en klare vruchtensappen voegen namelijk niks toe het zijn loze calorieënDrink water en kruidenthee in plaats van frisdrank. Als je water echt heel saai vindt, meng dan bijvoorbeeld wat gember of munt door je water.

Eet volkoren producten
Laat de witte pasta, het witte brood en de witte rijst voor wat het is. Deze “witte” producten bevatten geen tot weinig voedingsstoffen. Vervang deze producten voor volkoren pasta, volkorenbrood en zilvervliestrijst of quinoa.

Zorg voor gezonde tussendoortjes
Minder suiker betekent zeker geen honger lijden. Zorg dat je goede tussendoortjes op voorraad hebt. Neem deze ook mee naar je werk, school of voor onderweg zodat je niet in de verleiding komt. Denk aan:
• Volkoren cracker of rijstwafel met mager beleg
• Komkommer, cherrytomaatjes  of wortel met humus
• Gekookt eitje
• Bakje magere yoghurt of kwark
• 1 stuk fruit
• 15 gram ongezouten noten

Verander je eetgedrag
Kies voor natuurlijke producten en niet voor voorverpakte producten, geen kant en klare pakjes meer, maar maak je eigen pastasaus.

Gezonde voeding

Wil je meer weten over bewust eten en een gezonde levensstijl? Neem contact op met de dichtsbijzijnde Zlim vestiging voor een uitgebreid kennismakingsgesprek.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?