Het was zo’n beetje het enige mogelijke uitje, het afgelopen jaar. En dat deden we dan ook massaal. Een stukje lopen. Nog niet eerder gingen er zoveel mensen wandelend het bos in, het land door of gewoon de wijk in. Met de hond, met je partner, met je kinderen of met een vriend of vriendin, een stukje wandelen levert altijd iets op. Het is gezellig, je ziet nog eens wat, hebt even een momentje voor jezelf of juist een één op één momentje met een geliefde. Beslist geen slecht idee, want wandelen is hartstikke gezond voor je. Een stukje wandelen brengt een heleboel gezondheidsvoordelen met zich mee. Sterker nog; het kan nét zo goed zijn als een intensieve workout!
Helder denkwerk
Een straatje om gaan is goed voor je lichamelijk en geestelijke gezondheid. Door het matig intensief bewegen word je productiever en creatiever. Je hart gaat beter werken en pompt bloed via je halsslagader naar je hersenen. Dat wil je, want als je hersenen beter doorbloedt zijn dan is de signaaloverdracht in je hoofd makkelijker. Klinkt ingewikkeld, maar waar het op neer komt is dat je meer aankunt en helderder na kunt denken. Je kunt dus inderdaad je hoofd leeglopen. Je zult merken dat je na een wandeling opgewekter bent en je blijer voelt. Dat komt doordat er tijdens een wandeling zogenaamde ‘geluksstofjes’ vrijkomen, zoals endorfine en serotonine. Als je angstig of depressief bent, is een stukje lopen dus een prima natuurlijk medicijn.
Virusbestrijders
Niet alleen hebben we baat bij een goede doorbloeding van onze hersenen, een goede bloedsomloop is sowieso fijn. Hoe beter je bloedsomloop, hoe actiever de cellen in je lichaam worden die virussen voorkomen. De zogenaamde Natural Killers functioneren beter bij een goede bloedsomloop, alles wat niet in je lijf thuishoort vallen ze direct aan. Logisch dus, dat ons tijdens elke persconferentie zo vaak gezegd is “ga een stukje lopen”. Juist dat matig intensief bewegen is dan heel goed.
Nog meer voordelen
Een straatje om is dus goed voor je hoofd, je hersenen, en goed voor je algemene weerstand. Wat nog meer? Laten we de motor niet vergeten, je hart. Dagelijks een half uurtje lopen verlaagt je bloeddruk en je cholesterol. Je verbetert dus ook je hart en bloedvaten. Maar ook je longen knappen ervan op. Door te wandelen vergroot je het vermogen van je longen. Je neemt dus meer zuurstof op. Bijkomend voordeel is dat je in de buitenlucht sowieso meer zuurstof hebt dan binnen. Tijdens je lunchpauze een stukje lopen zorgt voor een productieve middag. Ook leuk voor je werkgever.
En nu we het toch over de lunchpauze hebben… Wandelen is ook goed voor je spijsvertering. Je zet namelijk ook je darmen in beweging. Zo stimuleer je het verteringsproces van wat je hebt gegeten. Wandelen helpt ook om ziektes te voorkomen, en dan bedoelen we niet alleen virussen. Het vermindert de kans op diabetes type 2, en Alzheimer, bijvoorbeeld.
Iedereen kan het!
We kunnen er dus niet omheen, wandelen is écht gezond. Het makkelijkste voordeel is nog wel dat iedereen altijd waar dan ook de mogelijkheid heeft om een stukje te gaan lopen. Je hoeft er geen speciale baan op, geen afspraak voor te maken, en het kan zelfs in je mantelpakje. Al raden we je aan je naaldhakken om te wisselen voor een paar hippe stevige stappers, maar zelfs dat is geen must.
Wandelen ontspant. En dat levert heel veel voordelen op. Het helpt je om de juiste balans tussen gezond en genieten te vinden of te behouden. En voor wie nog niet voldoende gemotiveerd is om de wandelschoenen aan te trekken; er is een aantal super leuke apps om je op gang te helpen. De Ommetje-app bijvoorbeeld. Daag je collega’s uit in deze wandel competitie. Na elke wandeling krijg je een nieuw feitje over de werking van je hersenen en de invloed van wandelen daarop. Of, ook bijzonder leuk, FigureRunning. Figuurtjes lopen met een app. Daar hoef je echt niet voor de rennen. Matig intensief, dat is genoeg!
Wil jij naast wandelen nog meer werken aan een gezonde leefstijl? Kijk wat Zlim voor jou kan betekenen en neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging voor een vrijblijvende afspraak.