Jaarlijks gooien we onwijs veel eten weg. Dit is natuurlijk slecht voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Naast slim inkopen doen, kun je op nog veel meer manieren geld besparen. Bijvoorbeeld door effectiever boodschappen te doen middels het maken van een weekplanning en niet met honger de supermarkt in te duiken. Nog een fijne tip is om je restjes eten te verwerken tot een nieuwe maaltijd. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten.

Groente en fruit in een smoothie

Heb je wat groente over van de vorige dag? Nog een halve courgette of een zak spinazie? Of de bananen en appels die zacht en bruin beginnen te worden? Verwerk dit dan in een gezonde smoothie. Super makkelijk en gezond. Mix de groente met wat fruit en water of (plantaardige) melk tot een heerlijk ontbijt. Voor extra vulling kan je er ook zaden en/of havervlokken doorheen doen.

Kliekjes verwerken tot een gezonde maaltijd Zlim

Gebruik eieren als basis

Ei is een perfect ingrediënt om je kliekjes mee te verwerken. Denk aan een omelet waar je de restjes groenten doorheen gooit. Of maak een eiwrap waar je restjes groente of een salade in rolt. En wat dacht je van een quiche? Ideaal om kliekjes mee te verwerken.

Maak een maaltijdsalade

Dit is misschien wel de allermakkelijkste tip. Maak van je overgebleven avondeten de volgende dag een salade. Een pasta of een rijstgerecht is koud ook heerlijk. Het enige wat je hoeft te doen is er een zak sla naar keuze doorheen te mengen. Breng het op smaak met wat olijfolie en wat extra tomaatjes en komkommer.

Kliekjes verwerken tot een gezonde maaltijd Zlim

Gooi het in een soepje

Als je echt denkt dat je niks meer kan maken met je kliekjes, dan kun je er waarschijnlijk nog wel een soepje van maken. In soep kan namelijk bijna alles. Vlees, groenten, aardappelen, rijst, vis. Fruit een uitje en bak hier groenten in. Voeg water en een bouillonblokje toe en laat dit zachtjes koken. Pureer de soep voor een smeuïg resultaat en voeg aan het einde pas je kliekje rijst, vis of vlees aan toe. 

Wees creatief

Ben je van plan om weer je wekelijkse spaghetti of wokgerecht te maken? Check eerst je koelkast en bedenk wat misschien wel heel goed past bij je huidige recept. Probeer nieuwe smaakcombinaties en laat jezelf verassen. Durf af te wijken van een recept en leer zo écht gezond koken. Met jouw eigen kliekjes.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?