Zit je niet lekker in je vel, heb je vast van stemmingswisselingen, eetbuien en ben je snel moe? Dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je een verstoorde hormoonbalans hebt.Het is erg vervelend als je hiermee te maken hebt, maar gelukkig zijn er ook manieren om je hormonen weer in balans te krijgen nadat deze verstoord zijn.

Onze hormonen zijn gevoelig voor heel wat zaken: voeding die afwijkt van de natuur, stress, kunstlicht, slechte slaap, chemische stoffen, overmatige inname van koolhydraten, koffie- en alcoholgebruik, pilgebruik, crash diëten.. en zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan, een heleboel dus!

Wat kun je zelf doen?

1. Kies voor een gezond en natuurlijk voedingspatroon

Voeding heeft een enorme invloed op onze hormoonbalans. Maak het jezelf makkelijk en probeer vooral voor onbewerkte en verse producten te kiezen. Op de groente- en fruitafdeling zit je dan ook meestal goed. Was je groente en fruit grondig en let goed op hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voedingsstoffen en luister hiernaar. Probeer je voeding zodanig aan te passen dat het een leefstijl is en dus geen dieet wat je maar tijdelijk volhoudt. Dit kan je hormonen juist verstoren. 

2. Let op stress

Stress is in onze moderne maatschappij helaas onvermijdelijk, maar we kunnen er wel zo goed mogelijk mee proberen om te gaan. Door voldoende tijd voor ontspanning in te ruimen, goed te plannen en drukke periodes vooraf in te calculeren en erop te anticiperen. Merk je dat je enorm druk bent en gestrest raakt? Zeg een aantal afspraken af, probeer ook je vrije tijd in te plannen en kom dagelijks even terug bij jezelf en je ademhaling. Ga een uurtje eerder naar bed en zorg dat je een uur voor je gaat slapen niet voor een scherm zit.

3. Beweeg

Je hoeft als je niet van bewegen houdt, je niet te wagen aan een bootcamp of in de halters te hangen in de sportschool. Juist deze extremere vormen van sport kunnen zorgen voor stress en een negatieve invloed hebben op je hormoonbalans. Ga voor een sport waar je ook van ontspant. Denk aan yoga, pilates of Zlim. Bij Zlim heb je ook nog de heerlijke afsluiter in een ozoncabine wat weer zorgt voor een kwartiertje ontspanning en zo verlaging van je stresshormonen! 

Benieuwd naar wat Zlim voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?