Nederland is een enorm koffiedrink-land! Zo’n 80% van de Nederlanders drinkt koffie, gemiddeld 4 kopjes per dag en meestal zwart. 

Misschien heb je je wel eens afgevraagd of het drinken van koffie wel goed voor je is? En wat de effecten zijn op je lichaam? Wij gaan er in deze blog wat dieper op in. 

Koffie is een natuurproduct. Het wordt gemaakt van gemalen bonen van de koffieplant. Koffie bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen en zit vol antioxidanten. Gefilterde koffie bevat geen koolhydraten of calorieën. Dit klinkt allemaal al super positief, maar misschien wel het meest bekende effect van koffie is dat je je minder moe voelt en je meer energie hebt. Dit komt door de cafeïne die in koffie zit. 

  

Cafeïne zorgt voor de aanmaak van adenosine. Adenosine is een stof die zorgt dat het je moe voelen blokkeert en hierdoor kan het zijn dat je slaap wordt verstoord. Het kan ook zijn dat je lichaam cafeïne nodig gaat hebben om energiek de dag door te komen en dat betekent dat je dus afhankelijk wordt van koffie. Deze afhankelijkheid naar iets is op geen enkele manier gezond. 

Gelukkig kan je in de meeste gevallen koffie gewoon met mate drinken en er ook je voordeel uit halen. 

Koffie heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op je stofwisseling, oftewel je metabolisme. Een hoge stofwisseling zorgt ervoor dat je meer energie verbrandt en dit resulteert in vet verbranden. 

Koffie kan zelfs de kans op verschillende soorten ziekten verkleinen, zoals hart- en vaatziekte, alzheimer en diabetes. Koffie is uiteraard geen wondermiddel, maar 1 á 2 kopjes per dag kan bijdragen aan een gezond lichaam. Voor alle voordelen van koffie geldt daarentegen wel: té veel is nooit goed, 1 á 2 kopjes per dag is genoeg! 

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?