Crashdiëten is gelukkig steeds minder populair.  De meeste mensen weten inmiddels dat een gezond gewicht een combinatie is van verschillende leefstijlfactoren. Denk aan: gezond eten, bewegen, slaap, ontspanning en stressreductie. Toch kan je het gevoel hebben dat je alles goed doet maar toch niet afvalt of zelfs aankomt. Je hormonen zijn dan vaak de boosdoener. In deze blog hebben we het over het hormoon: cortisol.

Wat is cortisol?
Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door je bijnieren, dit zijn kleine klieren bovenop je nieren. We noemen cortisol vaak ons “stresshormoon” omdat het vrijkomt als reactie op stressvolle situaties. Cortisol heeft verschillende functies in het lichaam, zoals het reguleren van de bloeddruk, het immuunsysteem en de bloedsuikerspiegel. Het speelt ook een rol in de stofwisseling en kan daarom van invloed zijn op je gewicht.

Cortisol en stress
Wanneer je stress hebt, stijgen je cortisolniveaus, dit kan nuttig zijn in korte stressvolle situaties, maar langdurige stress kan leiden tot chronisch verhoogde cortisolniveaus. Dit kan juist negatieve gevolgen hebben voor je gewicht, maar ook voor je algemene gezondheid.

Cortisol en gewichtstoename
Chronisch verhoogde cortisol kan leiden tot gewichtstoename en dan voornamelijk rond de buikstreek. Dit komt doordat cortisol de opslag van je vet bevordert, met name rond de organen in de buikholte. Dit type vet heet ”visceraal vet ” en wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, denk aan diabetes en hart en vaatziekten.

Cortisol en eetgedrag
Cortisol kan ook invloed hebben op je eetgedrag. Sommige mensen ervaren een toename van eetlust en hunkering naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en vet wanneer hun cortisolniveaus verhoogd zijn.. dit gedrag noemen mensen ook wel emotie-eten.

Stressmanagement
Nu je begrijpt hoe cortisol je gewicht kan beïnvloeden, is het belangrijk om te leren hoe je stressniveaus kunt beheersen om je gewicht op een gezond niveau te houden.

  1. Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging is een perfecte manier om stress te verminderen en je cortisolniveau te reguleren. Kies activiteiten die je leuk vindt en maak er een gewoonte van om regelmatig te bewegen.
  2. Ontspanningstechnieken: gebruik ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling of yoga. Deze kunnen je helpen om stress te verminderen en dus je cortisol te verlagen.
  3. Slaap: Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Slaaptekort kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus en het verstoord je eetgedrag.
  4. Gezond voedingspatroon: Eet gevarieerd en maak gerechten die rijk zijn aan voedzame voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten en eiwitten. Vermijd inname van suiker en ongezonde vetten.
  5. Ozontherapie: Ozontherapie zorgt voor een directe verlaging van je cortisol. Bij Zlim ga je na elke cabine-training 15 minuten in een ozoncabine waarin je heerlijk tot rust komt

Zou jij graag meer willen bewegen en ontspannen, beter letten op je voeding en genieten van ozontherapie? Kom Zlimmen! Wij helpen graag bij het geven van persoonlijk voedingsadvies en helpen jou om meer te bewegen. Maak nu vrijblijvend een afspraak bij een Zlim studio bij jou in de buurt!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?