Groenten bevatten waardevolle vitamines en mineralen en voorzien het lichaam van voldoende vezels. Dat is als we voldoende groenten eten natuurlijk. De aanbeveling is om elke dag minimaal 250 gram groenten eten, maar dan moet je aardig wat opscheppen wil je die 250 gram halen in één maaltijd. Of je nu al een groentefan bent of het moeilijk vindt om genoeg groente te eten: meer groente eten is altijd een goed idee. Vooral als je bezig bent met afvallen, groenten zorgen voor een verzadigd gevoel en bevatten veel gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
Waarom zijn groenten zo gezond?
Groenten zijn een belangrijke bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Vele onderzoeken tonen positieve effecten op de gezondheid. Een verlaging van de bloeddruk, LDL-cholesterol beschermen ze het lichaam tegen hart- en vaatziekten.
Hun grootste voordeel? Ze zijn allemaal gezond, daarom dat variatie zo belangrijk is. Eet vooral verse groenten en diepvriesgroenten zonder toevoegingen. Ook groenten zonder toevoegingen uit blik of pot, maar ook groentesoepen zijn oké. Zonder teveel toevoegingen van zout, bouillon en vet bij de bereiding.
Hoe kun je meer groenten eten?
Heel simpel: 2x per dag een ruime portie, 50% van je bord oppervlakte. Lukt dit niet altijd, ga dan voor soep en/of snackgroenten als tussendoortje. Wissel steeds rauwe en bereide groenten met elkaar af. Rauwe groenten bevatten meer vitamines dan gekookte groenten, doordat de warmte vitamines kapotmaakt. Bereide groenten bevatten dan weer andere bio-actieve stoffen, doordat de celwandstructuur bij de bereiding kapotgaat en deze stoffen vrijkomen.
Eet in de kleuren van de regenboog
Groenten krijgen hun kleuren door de aanwezige bio-actieve stoffen. Denk maar aan het bètacaroteen van wortels, gele paprika en lycopeen bij tomaten. Bij het eten van verschillende kleuren krijg je een waaier aan vitaminen en mineralen binnen.
Groenten verwerken in het ontbijt
Eigenlijk zijn wij niet zo gewend om groenten te verwerken in ons ontbijt. Hoe kun je de dag beter beginnen dan met je eerste portie groenten? Probeer bijvoorbeeld eens havermout met geraspte wortel, kaneel en pecannoten of bak een omelet met champignons, courgette, tomaat en Italiaanse kruiden.
Een andere optie is om je groenten te drinken. Maak een groene smoothie gevuld met spinazie, boerenkool, komkommer en amandel of sojamelk (zonder toegevoegd suiker). Smoothies kun je eindeloos combineren, wissel af met de groente die jij lekker vindt. Probeer niet elke dag te starten met en smoothie, maar wissel af. En vergeet niet te kauwen op je smoothie. Dat klinkt misschien gek, maar door het kauwen maakt je meer speeksel aan. Dat komt je spijsvertering echt ten goede, want je eten wordt beter verteerd.
Lunchen met meer groenten
Een snelle ‘gewone’ boterham met kaas kun je makkelijk gezond maken met schijfjes tomaat, komkommer, radijs of wat rucola. Maar denk ook aan (zelfgemaakte) hummus met wat alfalfa en pompoenpitten. Ook kun je als lunch een zelfgemaakt soepje maken, in een soep kan elke soort groente verwerkt worden. Maak een flinke pan en heb er meerdere dagen plezier van. En een salade met lekker veel groenten is ook in een handomdraai klaar.
Groenten vormen de basis van je avondmaaltijd
Zorg dat groente het hoofdingrediënt is van je avondmaaltijd. Je kunt daarvoor zorgen door je rijst of pasta (gedeeltelijk) te vervangen door courgetti (courgette slierten) of rijst door bloemkoolrijst of broccolirijst.
Zin in een patatje? Hol niet meteen naar de cafetaria om de hoek! Je kunt namelijk heerlijke patat maken van groente. Denk aan zoete aardappel, pastinaak of pompoen. Heerlijk met olijfolie, zeezout en een sausje van knoflook of zelfgemaakte mayonaise
Nog een handige tip is je groente ‘verstoppen’ in de saus. Je kunt je groenten namelijk heel erg klein snijden, waardoor de smaak minder aanwezig is. Dit is ook een goede tip voor als je moeilijk groenten etende kinderen hebt.
Recepten met veel groenten
Op het Zlim inspiratie blog vind je elke maand een overzicht van de seizoensgroenten. Op deze manier eten we zowel duurzaam als goedkoop. Ook vind je er ontzettend veel smakelijke en slanke recepten boordevol groenten.
Wil jij ook gezonder leven en verantwoord eten, maar niet langer diëten? Dan kan Zlim jou helpen. Met onze aanpak verhoog je de kwaliteit van je leven en verlaag je je risico op welvaartsziekten zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten, overbelasting van gewrichten en nog veel meer. Kom nu naar een Zlim vestiging bij jou in de buurt voor een uitgebreid kennismakingsgesprek.
Wil jij meer inspiratie voor heerlijke en gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!