De invloed van jouw omgeving bepaalt voor een groot gedeelte jouw gedrag en heeft zo dus ook een effect op jouw levensstijl en gezondheid. Dit klinkt misschien heftig maar het is eigenlijk heel logisch. Op het moment dat je van kinds af aan niet aangeleerd hebt gekregen dat sporten en gezond eten belangrijk zijn voor je gezondheid is het lastiger dit als volwassene aan te leren. Maar ook je vriendenkring en je werkomgeving kunnen een enorme invloed hebben op wie je bent en hoe je je voelt.

Kies je omgeving

Dit klinkt misschien makkelijk, want van je familie neem je bijvoorbeeld niet zomaar afscheid. En dit is ook helemaal niet nodig. Maar je hebt op heel veel mensen en dingen in je omgeving wél invloed. Denk aan je werkplek, je vriendengroep of je sportclub. Deze zijn allemaal te kiezen. Omring jezelf met mensen waar je energie van krijgt en die je supporten. 

Maar ook met mensen waar je voor je gevoel moeilijk afstand van kan doen maar wel een (negatieve) invloed hebben op je welzijn. Maak de keuze voor jezelf om van hun advies niks aan te trekken. Weet dat deze mensen niet dezelfde mening of keuzes maken als jij en leg je hierbij neer. Zo raakt het je minder en word je minder negatief beïnvloed.

Durf nee te zeggen

Heb je jezelf voorgenomen om dit weekend geen alcohol te drinken maar ben je op het feestje en wordt het je toch aangedrongen? Of heb je echt even tijd voor jezelf nodig maar vraagt je collega of je alsjeblieft zijn dienst over wil nemen? Kies voor jezelf en durf nee te zeggen. Laat je niet gek maken door groepsdruk of een smeekbede. Leg rustig uit waarom je nee zegt en trek je verder niets aan van scheve blikken of vervelende opmerkingen. Deze blikken en opmerkingen maken we in ons hoofd vaak veel groter dan dat ze daadwerkelijk zijn en zo maak je jezelf vaak meer gek en onzeker dan nodig is.

Zie de kracht van je omgeving

Je omgeving heeft dus een behoorlijke invloed op je doen en laten. Maar laten we vooral niet vergeten hoe waardevol deze invloed kan zijn.

Denk aan je vrienden die altijd een luisterend oor bieden of precies dat advies geven wat je nodig had. Die ene troostende knuffel die alleen je partner jou kan geven of je collega die gezond bananenbrood heeft gebakken en meeneemt voor alle collega’s. Ben actief dankbaar voor de fijne mensen om je heen, dit resulteert alleen maar in meer positiviteit en daardoor ook een positieve invloed op jouw welzijn.

Benieuwd naar wat Zlim voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?