Corona heeft de wereld flink op z’n kop gezet. Er is een hoop onrust en onzekerheid. En de kans is groot dat je dit merkt aan je eetpatroon. Wellicht is de weegschaal in deze tijd niet echt je beste vriend. Je dagelijkse ritme is ineens enorm veranderd. Veel thuis zijn met het hele gezin en daarbij ook nog werken en de hele boel draaiende houden.

Het kan goed zijn dat ongezonde eetgewoonten de kop op steken. Wellicht door een hectische (thuis)situatie of zorgen om je naasten. Of misschien ligt de verveling juist op de loer. Heel veel mensen vinden het momenteel lastig om een gezond eetpatroon te behouden. Daarom willen we je enkele tips meegeven, zodat je daar geen zorgen over hoeft te maken. Deze uitzonderlijke periode kun je juist gebruiken om ongezonde eetpatronen te doorbreken.

Geniet bewust en ten volle

Als we meer of anders eten, is het goed ons hier bewust van zijn. Het heeft geen zin om doelloos naar eten te grijpen. Maak bewuste keuzes en beperk het aantal verwen momenten. Kies dat verwen moment zorgvuldig, geniet er ten volle van en je kunt er weer tegenaan. Als je in basis gezond eet, dan past iets lekkers er prima bij. Zolang je er maar geen gewoonte van maakt.

Als je naar de bakker zou gaan voor een taartje, neem dan je favoriete taartje en niet het taartje dat eventueel ‘gezonder’ zou zijn. Kies de koeken of chips die je graag eet, in plaats van de light of suikervrije variant, omdat je zou denken dat dit iets minder calorieën zou bevatten. Genieten mag!

Quarantaine gezond doorkomen zonder extra kilo's

Nieuwe gewoontes aanleren

Voeding hebben we nu eenmaal nodig en eten is alle dagen aanwezig. Hier zit een dagelijks patroon aan vast, maar we creëren ook nieuwe voedingsgewoontes. Dezer dagen is onze routine helemaal door elkaar gegooid en zijn onze gewoontes doorbroken. Hierdoor gaan we terug op zoek naar controle en komen we terug uit bij eten. Dat is ook de reden waardoor er emotie eten bestaat.

Weet dat je ook zelf jouw eetpatroon kan doorbreken en daar niet persé iemand anders voor nodig hebt. Bedenk je wel dat het creëren van nieuwe gewoontes een aantal weken duurt. Geef dus niet te snel op. Start je eigen challenges door bijvoorbeeld 30 dagen geen alcohol te drinken of minder suiker te eten. Vind je het lastig om te beginnen? Vraag dan je partner of een vriend(in) om mee te doen.

Zorg voor afleiding

Wat als het je toch even te veel wordt en je naar eten wilt grijpen? Zoek je afleiding dan in iets anders. Neem een warm bad of ga aan de slag met de foto’s die nooit in een fotoalbum zijn geraakt. In de ideale situatie kies je beweging en sport als afleiding. Maar zoek het vooral niet altijd in eten. Anders bevestig je het steeds opnieuw voor jezelf: als ik angstig of eenzaam ben, dan eet ik. Maar een ’to do’ lijstje, zodat je voldoende afleiding hebt.

Geen sociale druk

We kunnen onszelf nu ook afvragen of we steeds in verleiding worden worden door derden of toch door onszelf. Er is nu geen sociale druk van vrienden bij BBQ’s of etentjes, die vragen om een glaasje wijn of flesje bier mee te drinken. Als je virtueel zou aperitieven, kan dit ook alcoholvrij, is er niemand die het merkt! Niemand kan je nu verleiden om mee te doen en dat scheelt…

Quarantaine gezond doorkomen zonder extra kilo's

Creëer structuur

Maak een weekplanning. Niet zomaar in je hoofd, maar schrijf deze op of steek die in een app op je mobiele telefoon. Zo hoef je bijvoorbeeld maar één keer per week naar de winkel om boodschappen te doen. Dan weet jij (en iedereen in je gezin): dat gaan we eten en daar is geen discussie over. Het moet er ook voor zorgen dat je niet op het laatste moment gaat zeggen: “Ik had een slechte dag, ik grijp naar pizza of friet.”

Als je dan toch die weekplanning aan het maken bent, kan je evengoed op zoek gaan naar nieuwe recepten. Hebben jullie ons receptenboek al gedownload? Met heerlijke en gezonde recepten. Je ontvangt het na inschrijving op de Zlim nieuwsbrief.

Jij kunt dit!

Zo zie je maar, als je er bewust mee aan de slag gaat, kun je de quarantaine kilo’s prima de baas blijven. Helemaal effectief als je ook nog voldoende erbij blijft bewegen. En heb je toch hulp en ondersteuning nodig? Neem dan contact op met de dichtsbijzijnde vestiging. Want Zlim staat altijd voor je klaar en helpt je om jouw balans tussen gezond en genieten te vinden.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?