Veel vrouwen hebben tijdens en na de zwangerschap last van bekkeninstabiliteit. Gelukkig kun je deze klachten goed behandelen door de juiste begeleiding.

Wat is bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit houdt in dat de banden die de botten van uw bekken bij elkaar houden verzwakt zijn, dit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen. Dit wordt veroorzaakt door de hormoonwisselingen die tijdens een zwangerschap de gewrichtsbanden in het lichaam verweken en daardoor verzwakken. Met als gevolg dat het bekken je lichaamsgewicht niet meer kan dragen en dit geeft vervelende pijnklachten. Bekkeninstabiliteit kan ook worden veroorzaakt door een ongeluk of sportblessure. De klachten zijn dan vrijwel hetzelfde als bij bekkeninstabiliteit die ontstaat tijdens de zwangerschap of na een bevalling.

Hoe herken je bekkeninstabiliteit?

De symptomen van bekkeninstabiliteit zijn van persoon tot persoon verschillend. Meestal worden de volgende klachten ervaren:

  • Pijn in het bekken, de onderrug, de onderbuik, de bovenbenen of de liezen.
  • Pijn wanneer u lange tijd achtereen zit, traploopt, zich omdraait in bed of opstaat na het zitten.
  • Moeite om op één been te staan.
  • Pijn tijdens de menstruatie of seksuele gemeenschap.

Behandeling bekkeninstabiliteit

Helaas is er geen medicijn tegen de klachten, dus zal je in de meeste gevallen zelf aan de slag moeten om je bekkenbodemspieren weer sterk te krijgen en zo de pijnklachten te verlichten. De zwangerschapshormonen die de klachten veroorzaken zijn meestal niet meteen uit je lichaam na een bevalling dus het is raadzaam om opzoek te gaan naar goede begeleiding en niet zonder enige kennis zelf aan de slag te gaan. Verkeerde bewegingen en oefeningen kunnen de klachten namelijk ook verergeren.

Bij Zlim hebben we veel ervaring wat betreft bekkenklachten. We maken een schema maken precies op maat en leggen daarbij de focus op het herstellen dat je bekkenbodem. 

In onze TFM-cabine kan je op elk niveau trainen en binnen je pijngrenzen stapje voor stapje herstellen.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?