Eieren zijn echt superfood! Je kunt eindeloos variëren met eieren. Bijvoorbeeld een omelet, eiermuffins, roerei, gekookt of gebakken ei, fritata, hartige taart of zelf mayonaise maken. Zo veelzijdig is een ei. Bovendien zorgt een ei voor veel verzadiging waardoor je minder snel honger hebt. En, niet geheel onbelangrijk, eieren zijn hartstikke gezond. Een greep uit de positieve eigenschappen van eieren.

Voedingswaarde
77 calorieën
6 gram eiwit
5 gram vet
0 gram koolhydraten

Vitamine en mineralen
Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink. Eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een volwaardige vervanger voor vlees. 

Cholesterol
Eieren zijn rijk aan cholesterol, vooral het eigeel. Producten met cholesterol verhogen het risico op voor hart- en vaatziekten iets. Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten. Dat advies is nu niet meer zo streng. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week (eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld).

Zlim recept - zelfgemaakte mayonaise

Recept voor zelfgemaakte mayonaise

Ingrediënten
1 rauw ei
1 1⁄2 eetlepel appelazijn of citroensap
1⁄2 theelepel zout
250 ml neutrale olie
Smalle maatbeker met staafmixer

Bereidingswijze
1. Doe het ei, citroensap of azijn en het zout in de mengbeker.
2. Giet er 250 ml olie bovenop.
3. Zet de staafmixer op de bodem van de beker en zet hem aan.
4. Trek de staafmixer steeds iets hoger. Belangrijk om dit langzaam te doen! 5. Na een paar minuten mixen is de mayo klaar.

Zlim recept - gevulde eieren

Recept voor gevulde eieren

Ingrediënten
• 4 eieren
• 1,5 eetlepel zelfgemaakte mayonaise
• zout en peper

Bereidingswijze
1. Breng de eieren in een pan met water aan de kook. Kook de eieren op het moment dat het water kookt 8 minuten.
2. Giet de eieren af, laat ze schrikken in koud water en pel de eieren.
3. Halveer de eieren en lepel het eigeel er voorzichtig uit.
4. Prak het eigeel fijn met een vork, meng de mayonaise erdoor en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
5. Snijd de bieslook heel fijn en meng door de basis voor de gevulde eieren. 6. Verdeel de basis voor de gevulde eieren in gelijke porties in de kuiltjes van het eiwit en zet de eieren op een feestelijk bordje.

Tip! Maak de vulling ook eens met andere ingrediënten:
– 1/2 theelepel kerrie en 1/2 theelepel paprikapoeder
– 50 g gerookte zalm in kleine stukjes gesneden, snufje cayennepeper, handje fijngesneden verse dille (ipv bieslook)
– 30 g Hollandse garnalen en 1 eetlepel rode pesto

Een gezond eetpatroon met Zlim

Eieren passen goed in een gezond eetpatroon. Wil je meer weten over afvallen, bewust eten en een gezonde levensstijl? Neem contact op met de dichtsbijzijnde Zlim vestiging voor een uitgebreid kennismakingsgesprek.

Wil jij meer inspiratie voor heerlijke en gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?