Ademhalingsoefeningen hoorde nog lang in het hokje zweverig en koppelden mensen het aan meditatie of yoga. Maar uit vele onderzoeken is allang gebleken dat het doen van dagelijks ademhalingsoefeningen veel gezondheidsvoordelen heeft. Het zorgt er namelijk meteen voor dat je sneller kalmeert en terugkeert naar binnen. Doe je dagelijks een of meerdere ademhalingsoefeningen dan zorgt het op lange termijn ervoor dat je rustiger reageert in stressvolle of spannende situaties omdat je hersenen getraind zijn en hier beter mee om kunnen gaan.

Wij gaan je meenemen in de wereld van de ademhalingsoefeningen en lichten er af en toe eentje uit. We beginnen met onze favoriet: Het vierkantje.

Wanneer?

Het vierkantje kan je inzetten in stressvolle en acute situaties. Het wordt geleerd aan mensen bij de politie, topsporters of aan ziekenhuispersoneel die plotseling voor spannende momenten komen te staan en de rust moeten bewaren. Heb je een sollicitatie of een spannende afspraak? Je hebt maar 3 minuten nodig en meteen effect!

Hoe?

  1. Ga rechtop zitten of staan.
  2. Adem een keer diep in en zucht of adem uit door je mond.
  3. Adem 4 tellen diep in, hou je adem 4 tellen vast en adem uit in vier tellen. Hou je adem weer 4 tellen vast.
  4. Herhaal de vierkante ademhaling 4 keer. 
  5. Probeer tijdens de oefening je mond en kaak zo veel mogelijk te ontspannen
  6. Adem nog een keer diep in en uit en voel daarna het effect even na.

Succes!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?