In dit artikel duiken we dieper in op vezels, wat ze zijn, waarom ze zo belangrijk zijn en geven we je handige tips om ze gemakkelijk aan je eetpatroon toe te voegen.

Wat zijn Vezels?
Vezels zijn een type koolhydraat dat voorkomt in plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit, granen, noten en peulvruchten. In tegenstelling tot andere koolhydraten worden vezels niet verteerd in de dunne darm, zo helpen ze je darmen schoon te houden en voedsel soepel door je buik te laten bewegen.

Waarom zijn Vezels Belangrijk?

  1. Gezonde Spijsvertering:

Vezels zorgen voor een soepele en regelmatige stoelgang door de darmbewegingen te stimuleren.

2. Bloedsuikerregulatie:

 Oplosbare vezels vertragen de opname van suiker in de bloedbaan, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt weer voor minder eetbuien en meer energie.

 3. Gezond hart:

 Een dieet rijk aan vezels wordt geassocieerd met een lager risico op hartziekten,    beroertes en hypertensie.

Tips om Meer Vezels toe te Voegen aan je eetpatroon

  • Eet meer groenten en fruit: Groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van vezels. Voeg ze toe aan elke maaltijd en snack ze voor een vezelboost.
  • Kies volkorenproducten: Vervang geraffineerde granen door volkorenvarianten. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood, volkorenrijst en volkoren pasta.
  • Voeg bonen en peulvruchten toe: Bonen, linzen en kikkererwten zijn geweldige bronnen van vezels en eiwitten. Gebruik ze in soepen, stoofschotels en salades.
  • Eet noten en zaden: Een handjevol noten of zaden als snack kan je vezelinname verhogen. Ze zijn ook rijk aan gezonde vetten.
  • Drink voldoende water: Vezels hebben vocht nodig om goed te werken. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om constipatie te voorkomen.

Wil jij ook komen Zlimmen en meer weten over het belang bij vezels? Maak dan een afspraak bij een Zlim-studio bij jou in de buurt. Tot snel! 

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?