Hoewel een avondje voor de buis soms heel ontspannend is, brengt een dosis beweging toch meer voordelen voor je gezondheid. Een half uurtje bewegen per dag houd je fitter en energieker en vermindert de kans op diabetes type 2, obesitas en hart- en vaat-ziekten. Bovendien zorgt bewegen ervoor dat er gelukshormonen (endorfines) vrijkomen, waardoor je je happier voelt. Uit een Canadees onderzoek blijkt dat regelmatig bewegen de kans op Altzeimer en dementie vermindert en het geheugen verbetert, En het is ook nog eens het beste antiverouderingsmiddel dat er bestaat. Want doordat bewegen je bloedstroom stimuleert, krijgt je huid meer zuurstof en bereiken voedingstoffen beter je cellen. Ook maak je meer collageen aan, waardoor je huid jonger blijft. Wat nou avondje voor de buis..?

Bewegen opnemen in je dagelijkse ritme

Bewegen is veel meer dan alleen sporten. Bewegen is ook lekker actief bezig zijn; in huis, in de tuin, een wandeling maken of met de fiets de kinderen naar school brengen bijvoorbeeld. Vooral mensen met een zittend beroep, komen nog al eens wat beweging te kort. Voor deze mensen is het zeker belangrijk om extra beweging te zoeken. Maar ook vele anderen zijn vaak minder actief dan ze denken. Vooral voor “drukke” mensen is het dan ook belangrijk, om bewegen zoveel mogelijk in het dagelijks leven in te passen.

Het thuiswerken wordt steeds gebruikelijker en dat kan best een uitdaging zijn. Inmiddels zijn we er al een beetje aan gewend, maar het brengt ook weer nieuwe problemen met zich mee. Door het ontbreken van een goede werkplek kun je snel nek- en rugklachten ontwikkelen door een verkeerde houding. En omdat je direct vanuit de ontbijttafel achter de laptop schuift, krijg je ook een stuk minder beweging.

Tips voor meer beweging

– Neem vaker de trap in plaats van de lift
– Pak voor kleine afstanden de fiets in plaats van de auto
– Doe kleine boodschapjes te voet
– Plan eens wat vaker een actief uitje
– Gebruik (een deel) van je lunchpauze voor een korte wandeling
– Blijf niet zoeken naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats maar zet je auto iets verder weg en loop een stukje
– Stap een halte eerder uit de bus of de tram en loop het laatste stukje
– Ga op een andere verdieping naar het toilet
– Spring als eerste op om voor je collega’s koffie te halen

Bovenstaande adviezen kosten weinig tijd maar leveren veel extra beweging op als je ze dagelijks toepast.

Gezondheidsvoordelen

Maar wat zijn nou precies de voordelen van voldoende beweging? Behalve dat het natuurlijk goed is wanneer je gewicht wilt verliezen of niet wilt aankomen, is uit allerlei onderzoeken gebleken dat voldoende beweging vele gezondheidsvoordelen biedt.

Mensen met een actieve leefstijl hebben naar schatting:
• 40 – 50% minder kans op dikke darmkanker.
• 20 – 40% minder kans op borstkanker (vrouwen).
• Houdt het hart- en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Hierdoor neemt dus ook de kans op hart- en vaatziekten of een beroerte af.
• Het verlaagd het cholesterolgehalte.
• Verbetert de spijsvertering; minder last van verstopping, makkelijker naar het toilet.
• Gaat botontkalking tegen.
• Heeft een gunstige invloed op diabetes (en kan diabetes type 2 helpen voorkomen).
• Is het goed voor onze geestelijke gezondheid. Werkt bij niet te zware depressies even goed als een medicijn.
• Zorgt voor gezonde, sterke spieren en soepele gewrichten.
• Voel je je fitter, gezonder en energieker.

Bewegen: hoe vaak en hoe lang?

Het beste kun je minimaal 30 minuten per dag bewegen. Dit mag ook best verdeeld worden; bijvoorbeeld 3 x 10 minuten per dag. Elke dag 30 minuten bewegen levert al gezondheidsvoordelen op en is beter dan 2 x in de week intensief sporten en de rest van de week niks doen.

Tip! Schrijf je goede voornemens op je kalender, in je agenda, op een memoblaadje (in de buurt van je sleutels, in je broodtrommeltje enz.) of zet het in je telefoon. Het duurt namelijk een maand of 3 voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Tot die tijd moet je jezelf er regelmatig aan herinneren.

Wil jij ook meer gaan sporten en bewegen onder persoonlijke begeleiding? Kijk wat Zlim voor jou kan betekenen en neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging voor een vrijblijvende afspraak.

Wil jij inspiratie voor heerlijke en voornamelijk gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?