Schermtijd betekent letterlijk hoeveel tijd je in minuten of uren achter een scherm besteedt. Met een scherm denkt je misschien direct aan je tv of computer, maar vergeet niet je smartphone. De meeste mensen hebben een smartphone en zijn er dol op. Je kunt geen wachtkamer meer binnen lopen of iedereen is gericht op hun eigen kleine schermpje.

Tegenwoordig is je smartphone niet alleen een telefoon, het is ook een agenda, een fototoestel, een computer, een navigatiemiddel en zelfs een portemonnee. Eigenlijk kunnen en doen we alles met onze smartphone. De keerzijde van fanatiek gebruik bestaat ook, tonen tal van studies aan. Burn-outklachten, overgewicht en slapeloosheid liggen op de loer. Als je minder last wilt hebben van stress door je smartphone, is het verstandig je smartphonegebruik te verminderen. Dit kan erg lastig zijn omdat het gebruik van je telefoon verslavend werkt door het fijne gevoel dat je krijgt door het stofje dopamine als je weer een bericht, een like of een e-mail hebt ontvangen. Maar hoe doe je dat? Wij geven je tips!

Leg je smartphone vaker weg

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan denk je vast. Maar ga de uitdaging aan en kies ervoor om een middag of dag zonder je smartphone door te brengen. Begin met een wandeling en laat je telefoon thuis. De eerste keer voelt het gek en heb je het gevoel constant iets te missen maar hoe vaker en langer je dit doet vervaagd dit gevoel en merk je dat het eigenlijk wel heel relaxed is en je helemaal geen belangrijke dingen mist. Je zult zien dat je schermtijd direct verminderd.

Geen telefoon in bed

Het blauwe licht van je smartphone verstoort de aanmaak van melatonine die je nodig hebt om goed te slapen. Daarnaast krijg je continu nog prikkels binnen waardoor je brein niet tot rust kan komen. Zet daarom je telefoon het liefst anderhalf uur voordat je gaat slapen uit en leg deze weg. Je zult merken dat je beter en rustiger kunt slapen. Ook is het handig een echte wekker te kopen, dit voorkomt dat het eerste wat je in de ochtend vast hebt je telefoon is en je binnen no-time verdwaald bent in alle app’s.

Stel een tijdslimiet in

Je kunt een tijdslimiet instellen op bepaalde app’s. Is de tijd om? Dan krijg je een melding dat je tijdslimiet erop zit. Zo word je je ook bewust van je schermtijd. Vaak hebben we helemaal niet door hoe veel tijd we namelijk doorbrengen in alle app’s.

Meldingen op stil

Beperk de meldingen van je smartphone. Hoe minder meldingen, hoe minder afleiding. Als je daarbij ook nog eens wat vaker je telefoon op stil zet (want bij iedere trilling of piepje wil je waarschijnlijk tóch even kijken) zo zul je merken dat je minder schermtijd hebt.

Geen schermen tijdens het eten

Eet je vaak voor de televisie of zitten je kinderen continue met hun smartphone aan de eettafel? Maak van het avondeten een schermvrij uur. Onderzoek heeft aangetoond dat afleiding tijdens het eten zorgt voor minder smaak en minder smaak lijdt tot overeten. Ook is het avondeten een goed moment om je dag door te nemen met je gezinsleden of om bewust te genieten van je maaltijd.

Bij Zlim nemen we schermtijd serieus en behandelen we dit ook tijdens onze coaching-sessies. Het is een steeds groter wordend probleem en daarom belangrijk dat je grip krijgt op je eigen schermtijd.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?