Noten zijn ontzettend voedzaam en ook erg gezond. Een handje noten per dag verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Ze verlagen je LDL-cholesterol en dat helpt weer om je bloedvaten gezond te houden. Hoewel ze veel vet bevatten, leveren ze veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet. Eet ze wel met mate. Het Voedingscentrum adviseert één handje per dag. Maar hoeveel is een handje eigenlijk? Voor volwassenen is dat 15 tot 25 gram en voor kinderen 15 gram. 

De meest geconsumeerde noten zijn walnoten, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, macadamia’s, pijnboompitten, pistachenoten. En pinda’s dan? Nou… dat zijn eigenlijk peulvruchten, net als erwten en bonen. Maar ze worden toch vaak gezien als noten, omdat ze een bijna dezelfde eigenschappen en voedingswaarde hebben als noten. Het eten van ongezouten noten (waaronder pinda’s) verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten.

Zijn alle ongezouten noten even gezond?

Ongebrand, gebrand of geroosterd? Dat maakt niet uit, zolang de noten maar ongezouten zijn. Alle ongezouten noten en pinda’s zijn goed voor je, maar er zijn wel verschillen.

Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.

Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.

Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

Notenspreads

Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten. Een dikbesmeerde boterham telt mee als een handje. Maar zijn notenpasta’s en pindakaas eigenlijk wel een gezonde keuze? Als je kiest voor de 100% variant zonder toegevoegd suiker en zout wel.

Wil jij inspiratie voor heerlijke en vooral gezonde recepten? Download dan ons receptenboek!

100% pindakaas, zonder extra toevoegingen, is een zlimme keuze!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?