Onze samenleving steeds meer gericht op zitten en steeds minder op bewegen. Dat zien we vooral terug in ons werk. En dat is niet bepaald bevorderlijk voor je gezondheid. Mensen met een zittend beroep hebben een hoger risico op diabetes en hart- en vaatziekten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zelfs met regelmatig sporten ontkom je niet aan de effecten van al dat zitten. Daarom is het belangrijk om ook tijdens het (thuis)werken meer te bewegen.

Uit recent onderzoek blijkt dat wanneer je langer dan 3 uur zit, de bloedvaten minder goed werken. En wat blijkt? Fanatiek sporten na een dag lang zitten maakt daarin zelfs geen verschil. Het leed is dan namelijk al geleden. Waar je wel goede resultaten mee boekt is regelmatig een rondje lopen tijdens het werk. En daar maak je ook nog eens gelukshormonen mee aan. Dat zorgt voor een fijne werkdag!

Zo maak je een zittend beroep gezonder

Zo maak je een zittend beroep gezonder

Neem eens de trap in plaats van de lift
Vermijd de trap niet, maar maak er gebruik van. Zo kom je al snel aan wat extra beweging op een dag.

Parkeer een straat verderop
Zet de auto eens wat verder van je werk af, zodat je nog lekker van de buiten lucht kan genieten en wat extra beweging krijgt.

Staand telefoneren
Telefoongesprek? Kom achter je bureau vandaan en ga staand of lopend bellen. Al ijsbeer je maar kleine rondjes, het helpt je doorbloeding weer op gang.

Koffie halen
Loop regelmatig naar de printer of het koffiezetapparaat. Je doet er je collega’s ook meteen een plezier mee als je een rondje koffie haalt.

Zit/sta-bureau
Een zit/sta-bureau is ideaal. Je kunt snel kunnen wisselen tussen zittend of staand werken gedurende de dag.

Lunchwandeling
Maak een wandeling tijdens de lunch. Eet je lunch op tijdens een rondje in de buitenlucht. Frisse lucht en beweging zijn erg goed voor de hersenen. Beweeg je tussendoor, dan ben je daarna vaak productiever.

Werk aan je houding
Ga niet onderuit gezakt achter je bureau zitten. Probeer jezelf er toe te zetten een goede rechte houding aan te nemen.

Vergader staand
Indien je de mogelijkheid hebt, vergader dan eens staan. Vaak is dat net zo efficiënt.

Drink genoeg water
Water drinken is belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen. En je zult ook iets vaker op moeten staan om naar het toilet te gaan.

Wil jij inspiratie voor heerlijke en vooral gezonde recepten? Download dan ons gratis receptenboek!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?