Dit voorjaar ziet het er voor iedereen heel anders uit. Waar we ons normaal rond deze tijd zo op verheugen; de meivakantie, alle feestdagen zoals Pasen, Koningsdag en Pinksteren, maar ook de dagjes naar het pretpark, muziekfestivals, kermissen of simpelweg met de eerste voorjaarszon op het terras. Het gaat allemaal weer niet door. De tradities waar wij vanzelfsprekend zo van genieten vallen weg. Daarvoor in de plaats is de wereld in oorlog met Corona.

Opeens en zonder aankondiging zijn al onze zekerheden overboord gegooid. We zijn met z’n allen aan huis gekluisterd, maken ons zorgen om onze kwetsbare medemens, over onze banen en de toekomst. We proberen te relativeren door grapjes en ludieke filmpjes naar elkaar te sturen, terwijl we ondertussen aan het thuiswerk zitten.

Geen ruimte voor negatieve gedachten

Hoe kunnen we onze mindset goed houden en ervoor zorgen dat we onszelf niet verliezen in negatieve gedachten en emoties? Want gezond zijn is niet alleen maar bewegen en voeding, maar ook psychische gezondheid.

Een aantal tips:

• Pak de telefoon en praat erover lieve mensen. Deel je angsten en onzekerheden met de mensen om je heen. Het lucht echt op.

• Beperk het volgen van het nieuws en richt je vooral op feiten. De hele dag door worden we overspoelt door nieuws en zien veel ellendige beelden. Zeker als je er gevoelig voor bent, sluit je ervoor af en beperk het tot een aantal korte momenten per dag.

• Houdt een dagritme aan en zoek afleiding zoals een boek lezen, een blokje om of het helpen van oudere buur met boodschappen. Het helpt om je gedachten te verzetten.

• Ben dankbaar voor wat je hebt, wie je bent en hoe je leven is. Er is een hoop is om dankbaar voor te zijn, zelfs wanneer het leven tegen zit. Als je focust op dingen waar je dankbaar voor bent, zal dit op een positieve manier helpen.

• En natuurlijk is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Volg de maatregelen, eet gezond en zorg voor voldoende beweging. Voeding en beweging hebben een grote rol op een positieve mindset.

Blijf positief

Ook deze corona lente gaat weer voorbij. Hopelijk zijn we volgend jaar weer samen met onze families op feestjes en staan we weer op festivals en kermissen. Misschien niet meer met dezelfde onbevangenheid, maar wel met meer waardering en respect voor elkaar, met meer samenhorigheid en minder geschillen. Want wat is nou eigenlijk echt belangrijk?

Tot die tijd moeten we er voor zorgen dat we er samen bovenop komen, het hoofd koel houden en elkaar helpen waar we kunnen. En dat kan alleen door positief te blijven. Hopelijk worden we snel wakker uit deze nachtmerrie en kunnen we samen weer een terrasje pikken. We verheugen ons er nu al op.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?