Er bestaan tientallen diëten. Daarnaast zijn er vele voedingsgoeroes met hun ‘goede adviezen’ over gezonde voeding, die vaak niet of slecht wetenschappelijk onderbouwd zijn. Mensen doen tegenwoordig alles om zo gezond mogelijk te leven en focussen daarbij vooral op hun eten. Men trekt waterfilters, slow juicers en andere materiaal uit de kast om optimale voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk afvalstoffen. Nu is er natuurlijk niks tegen gezond eten en de aandacht hiervoor, maar vraag jezelf wel af of we soms hierin niet een beetje in door slaan?

Kun je teveel bezig zijn met gezonde voeding?

Orthorexia Nervosa zijn mensen die lijden aan deze eetstoornis, hebben een ongezonde fixatie op gezond eten. Alleen het allerbeste en gezondste eten is goed genoeg. Het gaat ze niet om het aantal calorieën dat ze binnenkrijgen, maar om welke producten. Vaak worden voedingsmiddelen vermeden omdat ze denken dat deze niet gezond zijn. Denk hierbij aan het vermijden van tarwe of zuivel, producten die momenteel veel negatieve aandacht krijgen in de ondeskundige media.

Door het vermijden van allerlei zogenoemde ongezonde voedingsmiddelen lopen orthorexiapatiënten het risico op een te eenzijdige voeding, waardoor deze specifieke groep niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan al snel lijden tot gezondheidsklachten. Orthorexia begint vaak onschuldig met het vermijden van vette en suikerrijke voedingsmiddelen, maar kan uitgroeien tot een obsessie. Mensen met orthorexia zijn 24 uur per dag bezig met in hun ogen gezond eten en vooral met het vermijden van ongezonde voeding.

Minder vlees eten, wat zijn e alternatieven?

Wetenschappelijke onderbouwing?

Het is niet heel vreemd dat er steeds meer gevallen van orthorexia voorkomen. Voeding is een hot item. Ons land telt veel voedingsdeskundigen, waarvan veel hun meningen over voeding opdringen aan anderen. De media reppen dagelijks over voeding en vaak spreken berichten elkaar tegen. Niet zelden worden de conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken verkeerd geïnterpreteerd. Denk aan het nieuws dat verzadigd vet toch gezond blijkt te zijn; ondertussen is het onderzoek sterk bekritiseerd, maar de foute boodschap blijft hangen. Dit ligt overigens niet alleen aan de media, voedingsonderzoek is gewoon lastig.

Ook binnen voeding zien we hypes

Geen enkel voedingsmiddel is op zich gezond. Het gaat om het totale voedingspatroon en niet om losse voedingsmiddelen. Wat volgens onderzoek het ene moment gezond is, blijkt na een aantal jaren toch niet zo gezond te zijn. Dit is een goede reden om niet klakkeloos mee te lopen met dieethypes. Vaak zijn deze van korte duur omdat ze uiteindelijk toch niet blijken te werken. Zo mocht je jaren geleden geen vetten eten, terwijl nu koolhydraten de boosdoener zijn. Wie weet moeten we over een tijdje van de voedingsgoeroes de eiwitten in de ban doen.

Mensen zijn op zoek naar hun eigen waarheid en kiezen bij veel tegenstrijdige informatie voor datgene wat hen het beste uitkomt. Er is een wildgroei ontstaan aan zogenaamde deskundigen. Deze hebben een “opleiding” genoten die bestaat uit een aantal schriftelijke lessen, of volgen helemaal geen opleiding – maar ze mogen zichzelf wel voedingsdeskundige noemen. Het is onmogelijk dat deze mensen voedingsonderzoeken net zo kunnen interpreteren en uitvoeren als geregistreerde voedingswetenschappers, die hier jaren voor gestudeerd hebben.

Is koolhydraatarm eten effectief?

Claims op verpakkingen

Ook geeft het geeft te denken dat fabrikanten te maken hebben met wetten wat betreft claims op de verpakking, terwijl iedereen via internet en social media allerlei onzin kan verkopen over voedingsmiddelen. Wat nu een waarheid is, kan over een aantal jaren weer achterhaald zijn. Daarom blijft het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt en dat we kritisch blijven over voeding. Probeer hier alleen niet in door te slaan. Hieronder een aantal basistips om gezond te eten:

• Blijf gevarieerd eten! Op deze manier krijg je gemakkelijker al je voedingsstoffen binnen. Deze zijn essentieel voor het lichaam en door het vermijden van veel voedingsmiddelen loop je een groot risico op tekorten van gezonde vitamines.

•  Voeding is niet alleen een brandstof, eten is er ook om te genieten! Ga niet obsessief om met gezonde voeding, ga bijvoorbeeld ook eens lekker uit eten en laat je gezonde patroon dan zonder schuldgevoel vallen. Het dwangmatig vermijden van ‘ongezonde voeding’ lijdt alleen maar tot stress en vervelende situaties. Daarnaast maakt één ongezonde maaltijd je niet ongezond of dik, net zoals dat één gezonde maaltijd je niet gezond maakt. Oftewel, ga niet te obsessief met voeding om. Voeding is maar een deel van ons leven. Het moet je leven niet overnemen.

Laat je niet gek maken door voedingsgoeroes

Het is niet zo dat álle voedingsgoeroes onzin verkopen, maar de meeste voedingsgoeroes spelen op dieethypes in omdat dit lekker verkoopt. Een bepaald voedingsmiddel uitsluiten is makkelijk te verkopen aan de gemiddelde klant. “De reden dat ik niet afval komt door gluten”; lekker makkelijk.

Voedingsgoeroes zijn niet altijd onafhankelijk. Deze ‘deskundigen’ verdienen geld met het promoten van voedingsmiddelen voor fabrikanten, of ze verkopen zelf de producten die ze aanprijzen.

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je eet waar jij je goed bij voelt. Gezond, gevarieerd en vooral veel genieten!

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?