Valentijnsdag is dé dag van de liefde, we geven onze geliefde extra aandacht en cadeautjes, je geheime liefde stuur je een bos bloemen met een kaartje zonder afzender… Tenminste zo is het ooit bedoeld.

Valentijnsdag is tegenwoordig vooral een commercieel feestje geworden en commercie gaat maar zelden samen met duurzaamheid. Dus waarom zijn lieve woorden niet genoeg? Geef je geliefde een compliment en vertel ze hoeveel je van ze houdt! 

En dit hoef je natuurlijk niet alleen bij je geliefde te doen en ook niet alleen op Valentijnsdag, complimenten geven kan elke dag en heeft op veel gebieden positief effect!

Complimenten geven

Het belangrijkste aan een compliment geven is dat dit compliment gemeend is. Mensen hebben namelijk snel door als je het niet meent of als je het tegen iedereen zegt. Dit ontkracht je compliment direct.

Neem dus je tijd om iemand een compliment te geven, kijk iemand aan en vertel ook waarom je iemand complimenteert. Onderbouw het eventueel met een voorbeeld.

Complimenten ontvangen

Zodra we een compliment ontvangen wordt het beloningssysteem in ons brein geactiveerd, waardoor dopamine wordt aangemaakt. Dit geeft mensen een goed gevoel. Daarbij zorgen complimenten voor een positief zelfbeeld, waardering is namelijk een belangrijke basisbehoeften van de mens. 

Een gemeend compliment is een van de grootste cadeaus. Ga maar na bij jezelf. Iemand heeft vast wel eens iets tegen je gezegd, al is het jaren geleden maar waar je nog steeds aan terugdenkt en een warm gevoel bij hebt.

Complimenteer jezelf

Vergeet jezelf niet. Het is ook belangrijk om jezelf af en toe een compliment te geven. Dit geeft je energie en een goed gevoel. Voor velen voelt het gek en onwennig om zichzelf een compliment te geven, misschien zelfs wel opschepperig… dit is natuurlijk nergens voor nodig maar wennen is het wel.

Begin eens met een aantal vragen te beantwoorden over jezelf, denk hierbij aan:

Ik ben goed in:

Ik ben trots op:

Ik vind mooi aan mezelf:

Deze vragen kan je altijd beantwoorden en zo groeit je zelfbeeld en je dankbaarheid. Want wat je aandacht geeft dat groeit! Good Luck 😉

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?