Slaap is de basis voor alles wat we doen en dus essentieel om gezond en gelukkig te kunnen leven. Slaap je slecht, dan heeft dit invloed op je voeding en je beweging. Door vermoeidheid grijp je sneller naar ongezonde voeding en je kiest er sneller voor om niet in beweging te komen. Als je slecht hebt geslapen vraagt dit ook iets van je concentratievermogen, deze daalt en je zult minder lang kunnen focussen en geconcentreerd kunnen werken. 

Aangeraden wordt om minimaal 7 uur en maximaal 9 uur per nacht te slapen. Naast de duur van de slaap is ook de kwaliteit van je slaap belangrijk. Een diepe slaap zorgt voor beter herstel en draagt bij aan een goede gezondheid.

Slaaptips

Is jouw nachtrust nog niet optimaal? Hieronder geven we je een aantal tips om de kwaliteit en duur van je slaap te verbeteren.

 • Ga naar buiten en beweeg voldoende
  Door overdag buiten te zijn kom je in aanraking met daglicht, wat de nachtrust ten goede komt. Daarnaast is het van belang om overdag voldoende te bewegen, dit verlaagt stresshormonen wat de slaap bevordert. 
 • Zorg voor een koele slaapkamer
  Zorg voor een koele en goed geventileerde slaapkamer. De frisse lucht draagt bij aan een betere kwaliteit van slaap. 
 • Vermijd blauw licht
  Blauw licht van je smartphone of van een ander elektrisch apparaat kan zorgen dat de hersenen niet tot rust komen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam moeilijker tot rust komt en het langer duurt om in slaap te vallen. 
 • Ontspan voor het slapen gaan
  Breng het lichaam en de geest tot rust voor het slapen gaan door te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek, door te luisteren naar rustige muziek of met behulp van mediatieoefeningen. Ontspanning zorgt voor minder stresshormonen wat je slaap zal bevorderen.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?