Een onderwerp dat vaak ter discussie staat bij mensen die bezig zijn met een gezonde leefstijl, is het drinken van alcohol.

Hoewel een gezellig glas wijn of een verfrissend biertje heerlijk kan zijn, kan het ook een struikelblok zijn als je gezonder wil leven. In deze blog gaan we dieper in op de relatie tussen alcohol en afvallen en geven we tips om een balans te vinden tussen gezond en genieten!

De calorieën in alcohol:

Een van de belangrijkste redenen waarom alcohol een negatieve invloed kan hebben op gewichtsverlies, is het hoge caloriegehalte. Deze calorieën worden “lege calorieën” genoemd omdat ze weinig tot geen voedingswaarde bevatten, maar wel snel kunnen bijdragen aan een calorie-overschot.

De impact op metabolisme:

Niet alleen leveren alcoholische dranken extra calorieën, maar ze kunnen ook het metabolisme vertragen. Wanneer we alcohol drinken, heeft ons lichaam de neiging om het als prioriteit te verwerken, waardoor de verbranding van vet en andere voedingsstoffen wordt vertraagd. Dit kan ertoe leiden dat het lichaam minder efficiënt is in het verbranden van vet en het gewichtsverlies vertraagt.

Alcohol en eetlust:

Daarnaast kan alcohol de eetlust verhogen, wat kan leiden tot overeten of het maken van ongezonde voedselkeuzes. Het is geen geheim dat we na een paar drankjes meer openstaan voor het idee van “late-night snacks” of het bestellen van ongezond eten.

Tips voor een evenwichtige aanpak:

  1. Matiging is de sleutel: Genieten van een drankje is prima, maar houd het in de hand. Beperk het aantal alcoholische consumpties en zorg ervoor dat je je bewust bent van wat je in je lichaam stopt
  2. Hydratatie is cruciaal. Wissel alcoholische dranken af met water om gehydrateerd te blijven en het verlangen naar meer alcohol te verminderen.
  3. Vermijd calorierijke mixers. Als je cocktails verkiest, kies dan voor een mix als sodawater, vers geperst sap in plaats van suikerhoudende siropen en frisdrank
  4. Beweeg regelmatig. Compenseer de extra calorieën van alcohol door regelmatig te bewegen en fysiek actief te blijven.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?