Veel mensen hebben moeite met het binnenkrijgen van voldoende groenten en fruit in hun dagelijkse voeding. In dit blog delen we vijf eenvoudige, maar effectieve tips om meer groenten en fruit in je eetpatroon op te nemen. Zo kan je genieten van een gezonder en gelukkiger leven!

 1. Maak groenten en fruit zichtbaar en toegankelijk
  Een van de belangrijkste redenen waarom mensen vaak niet genoeg groenten en fruit eten, is omdat ze niet direct voor het grijpen liggen. Zorg ervoor dat je een kleurrijke fruitschaal op je keukentafel hebt staan en bewaar gesneden groenten in de koelkast. Zo kan je er gemakkelijk naar grijpen als je trek hebt. Zichtbaarheid en toegankelijkheid vergroten de kans dat je een stuk fruit pakt in plaats van een ongezonde snack.
 2. Experimenteer met nieuwe recepten
  Het eten van groenten en fruit kan saai worden als je steeds dezelfde bereidingswijzen gebruikt. Probeer nieuwe recepten uit om de diversiteit van smaken en texturen te ontdekken. Zoek naar kookboeken, online recepten of apps die gezonde gerechten aanbieden. Door nieuwe recepten te proberen, kun je je smaakpapillen prikkelen en wordt gezond eten leuker!
 3. Begin je dag met een smoothie of fruitsalade
  Een fantastische manier om je dag te beginnen en meteen een dosis vitamines binnen te krijgen, is door een smoothie te maken. Mix je favoriete fruit met wat water, yoghurt, melk of plantaardige melk voor een verfrissende smoothie. Dit geeft je een geweldige start en helpt je om je dagelijks aanbevolen porties groenten en fruit te behalen.
 4. Voeg groenten en fruit toe aan je favoriete gerechten
  Het is gemakkelijk om extra groenten en fruit aan je maaltijden toe te voegen zonder drastische veranderingen. Gooi bijvoorbeeld wat groenten in je pastasaus, voeg wat bessen toe aan je ontbijtgranen of smeer wat avocado op je boterham. Door groenten en fruit te integreren in de maaltijden die je al graag eet, vergroot je geleidelijk je inname.
 5. Plan vooruit en maak gezonde snacks
  Het is verleidelijk om naar ongezonde snacks te grijpen wanneer je honger hebt en er niets gezonds voorhanden is. Plan daarom vooruit en maak gezonde snacks klaar die je gemakkelijk kunt pakken wanneer je trek hebt. Denk aan worteltjes, komkommer, appelschijfjes of selderijstengels met hummus. Door deze snacks altijd bij de hand te hebben, voorkom je dat je naar ongezonde alternatieven grijpt.

Benieuwd wat zlim voor jou kan betekenen?